Sorodniki, ki čakajo na dostojno slovo od svojih bližnjih, ostajajo v negotovosti - in brez datuma pogreba.

Foto: EPA
Foto: EPA

Začelo se je pred enim tednom, nenadno – ko so se pogrebniki med protestom sredi Rima opravičevali, ker jim mestno komunalno podjetje Ama ne omogoča upepelitev in pokopa preminulih.

"Skoraj vsak dan nam pravijo, da so pokopališča zaprta. Pravijo, da nimajo več prostora za mrtve. A kam naj jih damo, če ne na pokopališče?" pravi Giovani Caciolli, vodja Italijanske federacije pogrebnih podjetij Federcofit.

Prava afera je izbruhnila v četrtek, ko je poslanec Demokratov Andrea Romano javno obtožil rimsko županjo Virginio Raggi, da je kriva, ker ne more pokopati sina – in to po dveh mesecih od prerane smrti. Kamere italijanskih kolegov so nato razkrile, da v skladiščih rimskih pokopališč že dva meseca čaka 2000 krst – dobra polovica na upepelitev, ostale na pokop – sorodnikom pa ne pustijo do njih. "Ljudje moramo imeti možnost, da žalujemo nad svojimi dragimi. Nesprejemljivo je, da moramo čakati celo večnost. To je sramotno," pravi hčerka žrtve covida-19.

V drugem valu za 10 odstotkov več smrti

Pogrebna podjetja ocenjujejo, da je številom mrtvih v Rimu v drugem valu epidemije naraslo za 10 odstotkov glede na večletno povprečje. Toda zaradi visokih taks povpraševanje po upepelitvah raste že več let. Gradnjo novih krematorijev so odobrili pred štirimi leti, a do danes se ni zgodilo še nič.

"Ljudje ne morejo čakati 40 dni, da dobijo dovoljenje za upepelitev. Prej se je to zgodilo v enem dnevu," še pravi Giovanni Caciolli.

Italijansko Združenje pogrebnikov je rimske komunalce zdaj ovadilo pred sodiščem, s sumom na kaznivo dejanje zanemarjanja uradne funkcije in prilaščanja trupel. Afera utegne vplivati tudi na izid županskih volitev to jesen.

V Rimu na pokop čaka dva tisoč krst z ostanki pokojnikov