Tarča ruskih napadov je bil tudi Kijev. Foto: Reuters
Tarča ruskih napadov je bil tudi Kijev. Foto: Reuters

Ruska vojska je ponoči več ukrajinskih oblasti napadla s 116 letalniki, pri čemer jih je zračna obramba okoli 104 sestrelila, je sporočila ukrajinska vojska.

Po navedbah policije so ruske sile v nedeljo zvečer napadle tri okrožja mesta Harkov ter pri tem ranile sedem žensk in pet moških. Izstrelki, med katerimi so bile tudi drsne bombe, so med drugim zadeli stanovanjske stavbe, garaže in avtomobile. Zaradi napadov so deli mesta ostali brez elektrike, so sporočile lokalne oblasti.

V napadih na mesto Krivi Rog so bili ranjeni trije ljudje. Zračna obramba pa je sestrelila okoli deset letalnikov, ki so se iz različnih smeri približevali Kijevu. V glavnem mestu je bil ranjen en človek, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

"Še ena noč, še ena skrb. Sovražnik ne zmanjšuje intenzivnosti zračnih napadov na Ukrajino in Kijev," je na družbenem omrežju Telegram sporočil vodja vojaške uprave v Kijevu Sergej Popko.

Kijevski župan Vitalij Kličko je sporočil, da so ostanki ruskih brezpilotnih letalnikov padli na tri mestne četrti in povzročili poškodbe na stanovanjskih zgradbah ter daljnovodih. Opozorilo pred zračnimi napadi je trajalo kar pet ur, preden so ga nekaj pred drugo uro zjutraj umaknili.

Mesto Zaporožje so ruske sile napadle z raketami. Po navedbah guvernerja istoimenske oblasti Ivana Fedorova sta bila v napadu ubita dva človeka, najmanj 15 pa ranjenih. Ob tem je bilo poškodovanih več kot 30 stavb.

Poškodovana stanovanjska zgradba v Kijevu. Foto: Reuters
Poškodovana stanovanjska zgradba v Kijevu. Foto: Reuters

V Rusiji sestrelili 18 ukrajinskih letalnikov

Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da je zračna obramba ponoči sestrelila 18 ukrajinskih letalnikov, od tega enajst nad Rostovsko oblastjo, štiri nad Brjansko, dva nad Kursko oblastjo in enega nad Orjolsko oblastjo, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Tarča napadov je bila še Belgorodska oblast, kjer sta bila ranjena dva človeka, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil guverner Vjačeslav Gladkov.

Kijev nepričakovano obiskal obrambni minister ZDA

Kijev je medtem nepričakovano obiskal ameriški obrambni minister Lloyd Austin kot znak podpore ZDA pred novembrskimi volitvami, ki povzročajo negotovost med zavezniki glede nadaljnje podpore Washingtona Ukrajini v vojni proti Rusiji. To je za Austina četrti in verjetno zadnji obisk Kijeva v vlogi obrambnega ministra v administraciji predsednika Joeja Bidna.

"Še naprej bomo podpirali Ukrajino pri njenih prizadevanjih za obrambo njenega suverenega ozemlja," je Austin povedal novinarjem, ki so z njim potovali v Ukrajino.

Austin je skušal pomiriti zaskrbljenost glede ameriške podpore Ukrajini v prihodnosti in zatrdil, da je sam zaznal podporo Ukrajini tako pri republikancih kot demokratih. "Bil sem priča dvostranski podpori Ukrajini v zadnjih dveh letih in pol, zato še naprej pričakujem dvostransko podporo kongresa," je dejal.