Protesti v Sarajevu se nadaljujejo, čeprav so manj množični kot pred tednom dni. Foto: EPA
Protesti v Sarajevu se nadaljujejo, čeprav so manj množični kot pred tednom dni. Foto: EPA

Glavno mesto Bosne in Hercegovine ostaja prizorišče rednih socialnih protestov, čeprav so manj množični kot na začetku vstaje. Protestniki so spet ustavili promet na Titovi ulici v središču mesta pred poslopjem predsedstva BiH-a, je poročalo sarajevsko Oslobođenje. Na velikem transparentu je pisalo "Vsi za enega, eden za vse".

Eden izmed protestnikov Fuad Čengić je študente pozval, naj se jim pridružijo na ulicah. "Študenti se stalno pritožujejo, zdaj pa sedijo po kavarnah. Treba je vstati iz kavarne in se pridružiti protestom," je dejal. Čengić je optimističen glede sprememb po protestih, a je dodal, da bi moral plenum - organ, kjer se državljani prosto zbirajo in sprejemajo odločitve - oblastem predajati realnejše zahteve.

Malo na protestih, veliko na plenumih
Protestniki so nosili tudi transparente z napisi "Hočemo imena milijarderjev", "Zbudite se, pomlad je" in "Tožilce na sodišče". Upokojenka Nasiha Delalić je bila razočarana nad malim številom udeležencev protesta. Tudi ona je pozvala študente, pa tudi kmete, veterane in delavce, da se jim pridružijo.

Magister psihologije Adis Hukanović je dejal, da se trenutno oblikujejo zahteve prebivalcev, zaradi česar so plenumi dobro obiskani. Dodal je, da so mediji o protestih negativno pisali, nekatere ljudi pa je preprosto strah, da pridejo na ulice.

Zbrani so sicer spet spomnili na razloge za začetek protestov v Sarajevu 7. februarja. Med drugim zahtevajo zamenjave na vseh ravneh oblasti. Protest je minil mirno, nov pa naj bil že jutri opoldne.

Mostarski plenum zahteva odstop
Medtem je plenum v Mostarju soglasno sprejel odločitev o zahtevi po odstopu predsednika skupščine Hercegovsko-neretvanskega kantona Ramiza Jelavca. Prav tako so se odločili, da bodo v četrtek ustavili promet ob Španskem trgu.

Plenum poleg tega zahteva revizijo vseh donacij tujih vlad in organizacij za obnovo stavb v kantonu ter informiranje Mostarčanov in Mostarčank o osebah in podjetjih, ki sodelujejo v obnovi zažganih institucij v mestu. Od kantonskega tožilstva zahtevajo tudi amnestijo za udeležence v socialnih nemirih, proti katerim je sprožen kazenski postopek, še piše Oslobođenje. Tudi v Mostarju so za jutri napovedani protesti.

Še ena izmed zahtev protestnikov uslišana v Unsko-sanskem kantonu
Skupščina Unsko-sanskega kantona je na izredni seji sprejela ukinitev t. i. "belega kruha" oziroma denarnih privilegijev, ki pripadajo funkcionarjem kantonske izvršilne in zakonodajne oblasti po izteku mandata. Gre za eno od 16 zahtev prebivalcev tega kantona in drugo izpolnjeno. Danes je bil imenovan tudi nov mandatar kantona. To je Đevad Muslimović, ki ga je predlagala Stranka demokratične akcije. Tudi v Bihaću so jutri napovedani novi protesti.