Dogajanje v Siriji mediji spremljajo od daleč, saj jim je prepovedan vstop v državo. Eden redkih posnetkov, ki so pricurljali do zahodnih medijev, prikazuje proteste v Deri. Foto: Reuters
Dogajanje v Siriji mediji spremljajo od daleč, saj jim je prepovedan vstop v državo. Eden redkih posnetkov, ki so pricurljali do zahodnih medijev, prikazuje proteste v Deri. Foto: Reuters
Ban opozoril Asada

Razmere v Siriji, kjer vojska krvavo obračunava s protestniki, se v zadnjih dneh zaostrujejo. Od 15. marca je umrlo že več kot 500 ljudi, več tisoč je bilo aretiranih, vladajoči režim predsednika Bašarja Al Asada pa je v zadnjih dneh podvojil število varnostnih sil, ki zatirajo proteste. Množične aretacije in vojaško obleganje se krepijo, v petek bo po opoldanski molitvi v Siriji še en dan jeze, ki ga s strahom pričakujejo vsi prebivalci Sirije.

O razmerah v državi, kamor mediji nimajo vstopa, se je Helena Milinkovič ekskluzivno pogovarjala s sirskim aktivistom, a njegove identitete in lokacije zaradi varnosti ne moremo razkriti.

Kakšne so trenutne razmere v Siriji?
Že zgodaj zjutraj so se v predmestjih Damaska začele obsežne aretacije. Aretirali so več kot 300 ljudi. Vdirali so v hiše, ne da bi potrkali. Odpeljali so predvsem moške, stare od 15 do 45 let. Kmalu naj bi dobili imena ljudi, ki so jih aretirali.

Videli smo dogajanje v Deri, ki so jo zajeli vojaki. Kaj veste o trenutnih razmerah tam, pravijo, da se je vojska umaknila iz mesta?
Tanki so se umaknili le kilometer iz mesta in so še vedno v njegovi okolici. Številne priče so potrdile, da so tanki še vedno pred mestom in da jih je vojska umaknila le začasno, da bi mednarodni skupnosti dokazali, da so končali operacijo in aretirali vse teroriste, ki so napadali civiliste. Seveda to ni res, ustvarjajo dramo, nihče jim ne verjame.

Kakšne so razmere v Damasku? Videli smo, da v mestu potekajo le manjši protesti, večji pa so napovedani za petek?
V Damasku, še posebej pa na mestih, kjer pričakujejo proteste, je mogoče videti varnostnike v civilnih oblačilih. Vidi se, da so pripravljeni ljudem preprečiti tudi najmanjše proteste. Ker je Damask zelo pomembno mesto, polno veleposlaništev in medijskih hiš, si oblasti tam ne želijo nobenih incidentov, saj bo mednarodna skupnost zagotovo opazovala dogajanje v Siriji.

Kako komentirate neukrepanje mednarodne skupnosti ob pobijanju nedolžnih, neoboroženih ljudi in otrok? Mednarodna skupnost samo grozi s sankcijami, mislite, da bodo ukrepali?
Zelo sem razočaran, odziv mednarodne skupnosti je veliko razočaranje. Ko je Hosni Mubarak onemogočil delovanje mobilnih telefonov in prepovedal uporabo medmrežja med revolucijo v Egiptu, so ZDA in ves svet odgovorili zelo odločno. Vse to in še več se ponavlja v Deri. Ljudem so odvzeli elektriko, vodo in celo hrano, pa se nihče iz ZDA ni odzval. Medijem je vstop v Sirijo prepovedan. Svet bi moral biti odločnejši, morali bi močneje pritisniti na režim in si ne zatiskati oči pred dogajanjem v Siriji. Režim v državi vlada brez spoštovanja zakonov, pobija ljudi, jih muči in jih zapira, številni ljudje so izginili, vsi, ki so pokazali nestrinjanje z režimom, so kaznovani. In to zato, ker zahtevajo svobodo, enakost in pravico, da si sami izberejo svojo vlado. Besede demokracija, svoboda, politika in pravice so prepovedane v sirskem slovarju, njihova uporaba pa je kaznovana.

Mednarodno skupnost pozivamo, naj nam pomaga. Še posebej potem, ko je potrjeno, da iranski vojaki varnostnim silam v Siriji pomagajo pri operacijah. Stoodstotno lahko potrdimo, da vojaki Hezbolaha in iranski vojaki pomagajo našim varnostnim silam pri napadih in aretacijah. Prepoznamo jih po govoru, saj naši vojaki s pripadniki Hezbolaha govorijo v arabščini. Hezbolah, ki je bil izurjen v Iranu, pa govori perzijsko.

Ban opozoril Asada