V zadnjih dneh je najhuje v mestu Dara, saj so na ulicah tanki, vojaki in trupla protestnikov. Foto: EPA
V zadnjih dneh je najhuje v mestu Dara, saj so na ulicah tanki, vojaki in trupla protestnikov. Foto: EPA
Brez obsodbe nasilja v Siriji

Varnostni svet je najprej za zaprtimi vrati poslušal poročilo generalnega podsekretarja za politične zadeve Lyna Pascoeja, ki je dejal, da je v Siriji od sredine marca umrlo že od 350 do 400 ljudi. Velika večina protestov je bila mirnih, vendar pa je bilo nekaj primerov, med katerimi so oboroženi protestniki, ki nasprotujejo režimu predsednika Bašarja al Asada, pobili pripadnike varnostnih sil. Protesti so se začeli s pozivi za več politične svobode, zdaj pa se na njih, podobno kot drugje v regiji, zahteva sprememba režima.

Rusija, Kitajska in Libanon proti
Nadaljevanje zasedanja je bilo odprto za javnost in kmalu je postalo jasno, da zaradi nasprotovanja Rusije, Kitajske in Libanona ne bo mogoče doseči soglasja o obsodbi nasilja. Skupina evropskih držav (Francija, Velika Britanija, Nemčija, Portugalska) je v ponedeljek namreč sestavila osnutek izjave za obsodbo nasilja, vendar je namestnik ruskega veleposlanika Aleksander Pankin dejal, da položaj v Siriji ne ogroža mednarodnega miru in varnosti, zaradi česar Varnostni svet ne more ukrepati.

Pankin je kot večjo nevarnost označil zunanje vpletanje, ki lahko sproži državljansko vojno. Veleposlanik Sirije Bašar Džafari je ponovil, da ni nobene potrebe po mednarodni preiskavi nasilja nad protestniki, kar je predlagal generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, in zatrdil, da vlada v Damasku že izvaja potrebne preiskave. ZDA so nato žogico vrgle Svetu ZN-a za človekove pravice v Ženevi, ki bo na temo Sirije zasedal v petek. ZDA želijo neodvisno preiskavo in pregon odgovornih za kršitve mednarodnega prava kot tudi odpravo omejitev dostopa tujim medijem in odpravo omejitev glede komunikacij.

Indija in Kitajska sta pozvali k političnemu dialogu in mirni rešitvi krize v državi, nasilja pa nista obsodili.

EU znova o razmerah v državi
Vlade Francije, Velike Britanije, Nemčije, Italije in Španije so v sredo usklajeno poklicale na zagovor sirske veleposlanike v svojih prestolnicah in zahtevale konec nasilja. Tudi Evropska unija bo v petek razpravljala o Siriji in mogoče so tudi sankcije. ZDA jih že sestavljajo, usmerjene pa bodo proti predsedniku al Asadu in njegovemu ožjemu krogu. Francoski veleposlanik pri ZN-u Gerard Araud je dejal, da bo Francija preučila vrsto možnosti za povečanje pritiska na Damask, če ne bo pozitivnih sprememb v odnosu do protestov.

Brez obsodbe nasilja v Siriji