Kralju Felipeju ni preostalo drugega, kot da predlaga sklic predčasnih volitev. Po zadnjih volitvah, ki so bile 20. decembra, politične stranke namreč niso oblikovale vladne koalicije. Foto: EPA
Kralju Felipeju ni preostalo drugega, kot da predlaga sklic predčasnih volitev. Po zadnjih volitvah, ki so bile 20. decembra, politične stranke namreč niso oblikovale vladne koalicije. Foto: EPA
false
Na decembrskih volitvah je sicer največ glasov dobila zdaj vladajoča konservativna Ljudska stranka, a premalo, da bi samostojno vladala. Koalicije ni uspela sestaviti. Na fotografiji premier in predsednik Ljudske stranke Mariano Rajoy. Foto: EPA

Po več neuspešnih krogih posvetovanj z voditelji strank je kralj ugotovil, "da ni kandidata za predsednika vlade, ki bi imel zadostno podporo v parlamentu za imenovanje, s čimer je začelo veljati ustavno določilo o razpisu parlamentarnih volitev", so sporočili iz kraljeve palače.

Kralj je tako predsednika parlamenta Patxija Lópeza obvestil, da bodo morali razpustiti oba domova parlamenta in razpisati predčasne volitve, ker so propadla štirimesečna prizadevanja za oblikovanje vladne koalicije.

"Ker ni kandidata, nimamo druge izbire, kot da pripravimo dekret o razpustitvi parlamenta in razpisu volitev," je pojasnil López. Kot je še dejal, se bo ta formalnost zgodila 3. maja. Zakon predvideva, da bodo volitve potekale 54 dni pozneje, to je 26. junija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Še en poskus pred koncem
Socialistična stranka PSOE je predtem danes sporočila, da so obnovili pogajanja za oblikovanje nove vlade, in sicer po tistem, ko je predlog za sestavo vlade predložila manjša regionalna stranka Compromis. Njen predlog pa nato ni dobil zadostne podpore.

Štiri mesece neuspehov
Volitve v Španiji so potekale 20. decembra lani, a niso prinesle jasnega zmagovalca.
Do zdaj vladajoča konservativna Ljudska stranka (PP) pod vodstvom premierja Mariana Rajoya je sicer dobila največ glasov, a premalo za samostojno vladanje. Vse od takrat so se stranke neuspešno pogajale o sestavi nove vlade. Ustavni rok za oblikovanje vlade bi sicer potekel 2. maja.