Asad ne uresničuje dogovora, ki ga je sklenil z Arabsko ligo. Foto: EPA
Asad ne uresničuje dogovora, ki ga je sklenil z Arabsko ligo. Foto: EPA

Tiskovna predstavnica visokega komisarja za človekove pravice Ravina Šamdasani je povedala, da je od začetka nemirov v Siriji umrlo že 3.500 ljudi, za to pa so krive oblasti, ki skušajo proteste krvavo zatreti. "Sirske oblasti uporabljajo tanke in težko orožje, s katerim napadajo civiliste," je povedala Ravina Šamdasani.

Samo od 2. novembra, ko je Sirija privolila v mirovni načrt Arabske lige in je predsednik Bašar Al Asad v sporazumu obljubil, da bo ustavil nasilje v državi in vojsko vrnil v vojašnice, je bilo po poročanju Združenih narodov ubitih več kot 60 ljudi. Večina med njimi je bila ubitih v mestu Homs, najmanj 19 pa so jih ubili med praznovanjem islamskega praznika eid al adha (kurbanbajrama) v nedeljo.

Na tisoče zapornikov še vedno zaprtih
Al Asad se je v dogovoru z Arabsko ligo zavezal tudi, da bo izpustil vse politične zapornike in v državo spustil neodvisne opazovalce in tuje novinarje, a nič iz sporazuma še ni uresničeno. Sirske oblasti so sicer sporočile, da so v soboto pred praznikom izpustili 550 ljudi, ki so jih aretirali med protirežimskimi protesti, a to po mnenju Shamdasanijeve ni dovolj. "Na tisoče jih ostaja zaprtih in na desetine jih je arbitrarno prijetih vsak dan," je povedala.

"Sirske sile še naprej uporabljajo tanke in težko orožje za napade na civilna območja v mestu Homs," je povedala tiskovna predstavnica visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice. "To je izjemno razočaranje," je še dodala.