Srbski premier Ivica Dačić (na fotografiji) in podpredsednik vlade Aleksandar Vučić sta v soboto dosegla dogovor o okviru rekonstrukcije vlade. Foto: EPA
Srbski premier Ivica Dačić (na fotografiji) in podpredsednik vlade Aleksandar Vučić sta v soboto dosegla dogovor o okviru rekonstrukcije vlade. Foto: EPA

Ivica Dačić in podpredsednik vlade Aleksandar Vučić, sicer vodja največje koalicijske stranke SNS, sta v soboto dosegla dogovor o rekonstrukciji vlade, o kateri bo srbska skupščina razpravljala v ponedeljek.

Vlada, ki je imela do zdaj 19 ministrov, bo imela po novem enega manj. Vučić je po navedbah Tanjuga na današnji strankarski seji za novega finančnega ministra predlagal 29-letnega sodelavca svetovalne družbe McKinsey Lazarja Krstića, za obrambnega ministra pa Nebojšo Rodića, do zdaj prvega moža varnostnoobveščevalne agencije Bia.

Sporna kandidata
Prvemu številni očitajo pomanjkanje izkušenj na področju državnih financ, drugi pa naj bi sodeloval v volilnih manipulacijah pokojnega Slobodana Miloševića. Vučić je zatrdil, da je Rodić Bio vodil odgovorno in da je "ukrepe, ki so dovoljeni po zakonu, uporabljal trikrat manj, a z dvakrat boljšimi rezultati".

Za ministra za regionalni razvoj in lokalno samoupravo je predlagal Igorja Mirovića. Vučić je ob tem poudaril, da naj bi ministrstva za finance kot tudi za gospodarstvo in kmetijstvo vodili nestrankarski kadri.

Vučić ne bo dopuščal zlorabe položaja
"Smo država v remontu," je še dodal Vučić, ki je strankarske kolege opozoril, da ne bo dopuščal nikakršne zlorabe položaja in da bodo v takšnih primerih vse, tudi ministre, doletele sankcije v skladu z zakoni.

"Če bom katerega izmed ministrov ali direktorjev javnih podjetij zasačil, da angažirajo posredniška podjetja svojih prijateljev, znancev ali strankarskih ljudi, pa bo to na kakršen koli način v nasprotju z zakonom ali interesi države, ministrstva ali podjetja, bo ne le izključen iz stranke, pa tudi če je minister, ampak tudi sankcioniran v skladu z zakonom," je bil oster.

Vučić je še opozoril, da Srbijo čaka obdobje, ko se bodo morali vrniti "kondicija, delovna disciplina in delovna etika", saj v nasprotnem primeru ne bo imela možnosti v mednarodni konkurenci. Med drugim je napovedal reformo pokojninskega sistema.