Tuaregi, nacionalisti in islamisti, so zavzeli severno polovico Malija, kar je na povabilo Bamaka januarja pripeljalo do vojaškega posredovanja Francije. Foto: EPA
Tuaregi, nacionalisti in islamisti, so zavzeli severno polovico Malija, kar je na povabilo Bamaka januarja pripeljalo do vojaškega posredovanja Francije. Foto: EPA

Francija je prejšnji mesec sprožila operacijo proti islamistom na severu Malija, od tedaj pa se ji je v boju pridružilo tudi več tisoč vojakov iz afriških držav. Okoli 1.800 čadskih vojakov je tako na začetku meseca prevzelo nadzor nad mestom Kidal na severu Malija, ki je bilo zadnje oporišče upornikov.

Francozom ob bok tudi sosednje države
Do srditih spopadov je prišlo v gorovju Ifoghas, kjer naj bi se po vojaškem porazu skrivalo na stotine islamističnih Tuaregov, ki se pripravljajo na nadaljevanje vojne, ki je z njihove strani postala gverilska.

Čad je sicer obljubil skupaj 2.000 vojakov za afriške intervencijske sile Afisma v Maliju. Francija upa, da bodo te sile povsem nadomestile njene vojake, ki so v bliskoviti ofenzivi v zadnjih tednih islamistične skrajneže iz mest na severu države pregnali v okoliške puščave in gorovje.

Američani na pomoč z brezpilotnimi letali
ZDA so medtem sporočile, da so ta teden za pomoč francoskim vojakom v države ob Maliju poslale dodatne vojake. V teh državah je tako zdaj kakih 100 ameriških vojakov. Ameriški mediji poročajo, da naj bi ameriški vojaki v Nigru upravljali oporišče za brezpilotna letala, od koder naj bi ta letala vrste predator pošiljali v Mali.

V Mali bodo konec marca odšli tudi trije slovenski vojaki, ki bodo v okviru misije Evropske unije pomagali pri urjenju malijske vojske. Končna odločitev o napotitvi pripadnikov Slovenske vojske v Mali mora sicer še enkrat potrditi slovenska vlada.