Foto:
Foto:
Letališče v Šarm El Šejku je zavito v črnino
Eno od dveh letal družbe Flash airlines je strmoglavilo v morje (arhivska fotografija)
Francoski premier Jean-Pierre Raffarin.

Egiptovsko ministrstvo za letalstvo je potrdilo, da gre za nesrečo. Umrlo je vseh 135 potnikov in 13 članov posadke, med njimi je 133 Francozov, ena Maročanka in ena Japonka.

Med posadko je bilo še trinajst Egipčanov in Maročanov. Letalo je izginilo v soboto malo pred četrto uro zjutraj, le nekaj minut po vzletu z letališča v letoviškem mestu Šarm El Šejk ob Rdečem morju. Pilot ni po vzletu javil nikakršnih napak, prav tako so bile vremenske razmere ugodne.

Črna skrinjica na dnu morja
Na mestu nesreče, približno 12 km južno od Šarm El Šejka, so že začeli akcijo zbiranja posmrtnih preostankov. To pa ne bo lahko, saj je morje v ožini med Sinajem in Savdsko Arabijo globoko okoli 1.000 m. Našli so le redke razbitine letala, črna skrinja, ki beleži vse napake na letalu, pa je na dnu morja - pregloboko za potapljače.

Tehnična napaka - ne teroristični napad
Za nesrečo letala naj bi bila kriva tehnična napaka in ne morebitni teroristični napad, trdijo pri egiptovskem ministrstvu za letalstvo. Letalo boeing 737 je bilo redno vzdrževano na Norveškem in ni kazalo tehničnih pomanjkljivosti.

Letovišče Šarm El Šejk je priljubljeno pri potapljačih, zaradi svoje izoliranosti pa je primerno tudi za državniška srečanja. Večkrat je tu egiptovksi predsednik Hosni Mubarak, trenutno pa svoj dopust tu preživlja tudi britanski premier Tony Blair. Za varnost naj bi bilo torej dobro poskrbljeno.

Izrazi sožalja z vsega sveta
Nemški kancler Gerhard Schröder je francoskemu predsedniku Jacquesu Chiracu in egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku izrazil globoko pretresenost zaradi nesreče. Družinam žrtev so izrazili sožalje tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ameriški državni sekretar Colin Powell, papež Janez Pavel II., britansk akraljica Elizabeta II. in predsednik evropske komisije Romano Prodi.

Sožalje tudi Drnovška in Rupla
Sožalju s celega sveta sta se pridružila tudi slovenski predsednik Janez Drnovšek in zunanji minister Dimitrij Rupel. Predsednik republike je v sožalni brzojavki francoskemu predsedniku Jacquesu Chiracu izrazil svojo pretresenost ob novici o nesreči, ki je terjala življenja številnih francoskih državljanov.

Zunanji minister Dimitrij Rupel, ki se je v egiptovski prestolnici Kairo med drugim sešel z egiptovskim zunanjim ministrom Ahmedom Maherjem El Sajedom, pa je med pogovori v Kairu izrekel sožalje ob nesreči egiptovskega letala pri Šarm El Šejku.