Volivci, ki zberejo 100.000 podpisov, so upravičeni do obvezujočega referenduma o katerikoli temi. Foto:
Volivci, ki zberejo 100.000 podpisov, so upravičeni do obvezujočega referenduma o katerikoli temi. Foto:
Vlada nakup lovskih letal zagovarja. Foto: Reuters

Civilna iniciativa je vložila pobudo za uvedbo zakonsko določene minimalne plače v višini približno 3.300 evrov mesečno, ki naj bi jo celo zapisali v švicarsko ustavo. Minimalno plačo bi bilo treba redno usklajevati z rastjo plač in cen. Kot je poročala francoska tiskovna agencija AFP, gre za predlog najvišje minimalne plače na svetu, ki bi vsakemu delavcu zagotavljala plačilo približno 18 evrov na uro.

Glede na izide vzporednega glasovanja, ki jih je objavila švicarska televizija SRF, je uvedbo najvišje minimalne plače na svetu zavrnilo 77 odstotkov volivcev.

Si Švica to lahko privošči?
Kritiki so opozarjali, da bi uvedba minimalne plače, zlasti v tej višini, v tem trenutku močno škodovala položaju Švice na svetovnem trgu in bi uničila delovna mesta. Na drugi strani sindikati in levi politiki menijo, da si bogata Švica lahko privošči takšno minimalno plačo, z nižjo pa delavci že ne bi mogli več dostojno živeti. Zagovorniki zvišanja minimalne plače so tudi poudarjali, da bi to povečalo kupno moč kakšnih 330.000 ljudi v Švici.

Vlada: Potrebujemo lovska letala
Švicarski volivci so odločali tudi o nakupu lovskih letal, ki naj bi bila nujna, če želi Švica še naprej ohranjati svoje obrambne sposobnosti. Glede na izide vzporednega glasovanja je 51 odstotkov udeležencev referenduma glasovalo proti, a kot opozarjajo analitiki, se lahko rezultati še spremenijo.

Oblasti so se odločile za nakup 22 lovskih letal švedskega proizvajalca Gripen v vrednosti 2,6 milijarde evrov, ki pa so še vedno v proizvodnji podjetja Saab. Nasprotniki nakupa so zbrali več kot 50.000 podpisov, da nevtralna dežela, kot je Švica, tovrstnega zračnega orožja ne potrebuje.

Ena od tem na referendumu je bila tudi morebitna dosmrtna prepoved dela z mladimi za pedofile. Ljudska iniciativa je vložila pobudo za zapis v ustavo, da se vsakomur, ki je bil obsojen zaradi spolne zlorabe otrok ali nemočnih, za vselej prepove "poklicno ali prostovoljno opravljanje dela" s temi skupinami. Za prepoved naj bi glasovalo 63 odstotkov volivcev.

V okviru krepitve primarnega zdravstva pa se ljudska iniciativa zavzema za "ustrezno, vsem dostopno, strokovno celovito in visokokakovostno primarno zdravstveno oskrbo za prebivalstvo s strani usposobljenih zdravnikov in specialistov". Tudi to pobudo so volivci podprli.