Miza, kjer se konča pot za tiste, ki so obsojeni na smrtno kazen z injekcijo. Foto: EPA
Miza, kjer se konča pot za tiste, ki so obsojeni na smrtno kazen z injekcijo. Foto: EPA
Protesti zoper smrtno kazen
Vsako usmrtitev spremljajo množični protesti za ukinitev smrtne kazni. Za zdaj so neuspešni. Foto: EPA
Teksas z rekordnimi usmrtitvami

32-letnik je bil obsojen na smrt z injekcijo zaradi streljanja v trgovini v Houstonu leta 1998, v katerem je ubil lastnico trgovine, eno stranko pa ranil. Letos so v tej zvezni državi z injekcijo usmrtili že 11 ljudi, do konca leta pa jih nameravajo še več kot 10.

V poslovilni izjavi je Connor prosil za odpuščanje, svoji družini pa sporočil, da jo ima rad. Ob tem je dejal, je njegova usmrtitev napaka. "Kar se mi dogaja, je nepravično, sistem je pokvarjen," je dejal.

Moratorij na smrtno kazen je ameriško vrhovno sodišče dvignilo leta 1976, od tedaj pa so v ZDA usmrtili 1.092 ljudi, od tega daleč največ v Teksasu. Smrtno kazen sicer izvajajo v 38 ameriških zveznih državah.

Število usmrčenih upada
Po podatkih Amnesty Internationala se je število smrtnih kazni, izvedenih leta 2006, v primerjavi s prejšnjimi leti zmanjšalo. Leta 2006 so po svetu usmrtili 1.591 ljudi, leto prej pa 2.148. Večina usmrtitev, 91 odstotkov, je bilo izvedenih na Kitajskem, v Iraku, Iranu, Sudanu, Pakistanu in ZDA. V človekoljubni organizaciji pa opozarjajo, da je dejanska številka usmrtitev na Kitajskem neznana, vendar predvidevajo, da bi lahko bila veliko višja od tiste, ki jo je objavil Peking; nekateri menijo, da so kitajske oblasti samo lani usmrtile več tisoč ljudi.

Belorusija evropska črna ovca
Kot prva je smrtno kazen ukinila italijanska Toskana leta 1786, pozneje pa je isto storilo še 99 držav. Danes na svetu smrtno kazen še vedno pozna 69 držav, v Evropi jo kot edina izvaja Belorusija.

Teksas z rekordnimi usmrtitvami