Gurbanguli Berdimuhamedov je opravil s kultom osebnosti svojega predhodnika. Foto: EPA
Gurbanguli Berdimuhamedov je opravil s kultom osebnosti svojega predhodnika. Foto: EPA
Ali bodo parlamentarne volitve v Turkmenistanu resnično demokratične in svobodne, bo treba počakati do konca leta. Foto: EPA

Strateško pomembna in energetsko bogata, a do zdaj mednarodno osamljena srednjeazijska država, je na pot demokratizacije stopila po smrti samosvojega diktatorja Saparmurata Nijazova konec leta 2006. Njegov naslednik Gurbanguli Berdimuhamedov se je takoj po prevzemu oblasti odrekel avtoritarnemu načinu vladanja in začel uvajati demokratične reforme.

Novo ustavo je soglasno potrdil Ljudski svet, ki ga sestavlja okoli 2.500 starešin in lokalnih uradnikov. Ljudski svet je ustanovil Nijazov, da bi zmanjšal vpliv parlamenta, v skladu z novo ustavo po bo imel samo še posvetovalno vlogo, medtem ko bodo število poslancev v parlamentu povečali s 65 na 125.

Nova ustava ni dovolj za demokracijo
Če je bila do zdaj v državi dovoljena samo ena stranka - Demokratična stranka, ki je pravzaprav naslednica nekdanje komunistične partije - pa nova ustava dovoljuje ustanavljanje različnih političnih strank. "Nova ustava je v skladu z vsemi mednarodnimi in demokratičnimi načeli," je še pred glasovanjem dejal Berdimuhamedov, ki je staro ustavo označil za preživelo, saj ne ustreza napredku v zadnjih letih.

Toda poznavalci z zadržanostjo gledajo na novo ustavo in v njej vidijo številne pomanjkljivosti kot je na primer odsotnost ustavnega sodišča. Zato so mnenja, da gre namesto za uvajanje resničnih reform le za zadovoljitev zahodnih partnerjev. "Kar se tiče demokratičnih načel - dokler so politični zaporniki, dokler ni opozicijskih strank in svobodnih medijev, so to le besede," je za ruski časopis Nezavisimaya Gazeta dejal Farkhad Iljasov.

Kmalu volitve v parlament
Berdimuhamedov je napovedal, da bodo parlamentarne volitve izvedli do konca leta. Zadnje volitve so potekale decembra leta 2004, na njih pa je s 100 odstotki zmagala vladajoča Demokratična stranka.

V državi se prvič uvajajo tudi tržne reforme in v novi ustavi je med drugim zapisano, da "Turkmenistan dovoljuje pravico do zasebne lastnine na področju proizvodnje, zemlje ali drugega materialnega ali intelektualnega premoženja ... Država spodbuja in podpira podjetništvo ter razvoj malih podjetij".

G. V.