Foto:
Foto:
Ukrajinski predsednik Leonid Kučma v pogovoru z Javierjem Solano in Aleksandrom Kwašniewskim.
V središču Kijeva že peti dan potekajo protesti opozicije.

Pri pogovorih so sodelovali tudi evropski in ruski posredniki, kandidata pa nista dosegla soglasja o končanju spora glede drugega kroga predsedniških volitev.

Možnost državnega udara?
Ukrajinski premier Viktor Janukovič je svoje privržence pozval, naj mu pomagajo ustaviti proteste proti njemu in preprečijo državni udar. Na desettisoče privržencev opozicijskega vodje Viktorja Juščenka namreč zaradi domnevnih volilnih prevar že peti dan protestira zaradi izidov volitev, na katerih naj bi zmagal Janukovič.

Kučma s posredniki
Sicer se je odhajajoči predsednik Leonid Kučma že sestal s poljskim predsednikom Aleksandrom Kwašniewskim in visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU-ja Javierjem Solano, ki sta v Kijev prišla posredovat v sporu zaradi izidov predsedniških volitev.

V Kijevu je tudi generalni sekretar Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Jan Kubiš, na povabilo Kučme pa naj bi prispel tudi litovski predsednik Valdas Adamkus.

Ljudje še vedno na ulicah
Na ulicah Kijeva se je spet zbralo na tisoče privržencev Juščenka. Več tisoč protestnikov je zaprlo vhod na sedež vlade, podobno naj bi naredili tudi pred predsedniškim poslopjem. Sicer je v četrtek ukrajinsko vrhovno sodišče ustavilo uradno imenovanje Janukoviča za predsednika, ker se je Juščenko pritožil na izide spornih volitev.