Foto:
Foto:

Sodišče se je za to odločilo, potem ko je sedem istospolnih parov vložilo tožbo, ker jim država ni hotela izdati poročnega dovoljenja. Po mnenju sodišča je odločitev o poroki, izražanju spolne intimnosti in ustanavljanju družine med temeljnimi svoboščinami posameznika, kongresu pa je naložilo, da v šestih mesecih pripravi zakon, ki bo uveljavil odločitev sodišča.

Za odločitev sodišča so glasovali štirje sodniki, trije pa so bili proti. Ameriški predsednik George Bush, ki je na obisku v Veliki Britaniji, je že komentiral odločitev sodišča v Bostonu in dejal, da je poroka sveta institucija med moškim in žensko, sodišče pa je pri odločitvi kršilo ta princip. Bush se bo še naprej skupaj s kongresniki zavzemal za zakonito obrambo svetosti poroke.

Napovedane prve poroke
Homoseksualni pari v Massachusettsu in po ZDA so odločitev sodišča pozdravili, nekateri od parov, ki so vložili tožbo, pa za junij, ko se bo iztekel rok, ki ga je sodišče postavilo kongresu za uveljavitev odločbe, napovedujejo poroko. Kongres ima 180 dni časa, da poročne zakone prilagodi in istospolnim omogoči pravice, ki izhajajo iz poroke.

Kljub odločitvi sodišča v Massachusettsu, pa pravice istospolnim parom ne bodo priznane v drugih zveznih državah v ZDA. V Aktu o zaščiti poroke, ki ga je nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton podpisal leta 1996, so zapisali, da je na zvezni ravni poroka zveza med moškim in žensko, zveznim državam pa tudi ni treba spoštovati zakonov o istospolnih porokah, ki so jih sprejeli v drugi zvezni državi.

V ZDA samo v zvezni državi Vermont priznavajo istospolne pare in jim dovoljujejo civilno zvezo z večino zakonskih pravic, ki izhajajo iz poroke.