Iranci so si že dolgo prizadevali za neposredne pogovore z ZDA, ki so v to privolile po novembrskem začasnem dogovoru šesterice. Foto: EPA
Iranci so si že dolgo prizadevali za neposredne pogovore z ZDA, ki so v to privolile po novembrskem začasnem dogovoru šesterice. Foto: EPA
Ajatola Ali Hamenej
Američani so še skeptični, ali si ajatola Ali Hamenej res želi ustaviti jedrski program v zameno za popoln umik gospodarskih in finančnih sankcij, ki so v zadnjem letu močno prizadele Iran. Foto: EPA

Tema neposrednih pogovorov bo seveda sporni iranski jedrski program, zaradi katerega sta državi v ostrem sporu, ki je pred časom grozil, da bo prerasel celo v vojaški spopad.

Ameriški State Department je sporočil, da se bosta dva visoka ameriška predstavnika z iranskimi jedrskimi pogajalci srečala v ponedeljek in torek v Ženevi. Po navedbah zunanjega ministrstva bosta ameriško delegacijo vodila namestnik zunanjega ministra William Burns in podsekretarka za politične zadeve Wendy Sherman.

Neimenovani ameriški funkcionar, ki ga navaja francoska agencija AFP, je v soboto zatrdil, da so dvostranski pogovori z Iranom priložnost za napredek pri dogovoru o jedrskem programu.

Dunaj prinaša novo srečanje šesterice
Iransko zunanje ministrstvo je v soboto dodalo, da bodo pogovorom z ZDA sledili dvostranski pogovori z Rusijo v Rimu. Pri napovedanih pogovorih gre za močna diplomatska prizadevanja za zmanjšanje nasprotovanj med Iranom in svetovnimi velesilami glede prihodnosti iranskega jedrskega programa.

Dvostranskim pogovorom bo čez teden dni sledil naslednji, že peti krog pogajanj med Iranom in skupino držav stalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov - ZDA, Rusijo, Francijo, Veliko Britanijo, Kitajsko - ter Nemčijo, ki bo potekal med 16. in 20. junijem na Dunaju.

Teheran je v soboto sporočil, da poskuša organizirati še druge dvostranske razprave z drugimi državami iz skupine šestih svetovnih sil pred začetkom pogajanj na Dunaju, ki so namenjena sklenitvi celovitega sporazuma o jedrskem programu Irana pred rokom 20. junija.