Češki premier Mirek Topolanek, ki prihaja iz iste stranke kot Klaus, je prepričan, da bo njegovemu kandidatu slej ko prej uspelo. Foto: EPA
Češki premier Mirek Topolanek, ki prihaja iz iste stranke kot Klaus, je prepričan, da bo njegovemu kandidatu slej ko prej uspelo. Foto: EPA
Češki parlament
Novi krog glasovanj naj bi parlamentarci opravili naslednji teden. Foto: EPA

66-letni Klaus, ustanovitelj desničarske Državljanske demokratične stranke (ODS), je bil velik favorit proti češko-ameriškemu profesorju ekonomije in novincu v svetu politike, 55-letnemu Janu Švejnarju.

V petek so parlamentarci opravili dva kroga glasovanja, v soboto, ko so šteli glasovi predstavnikov obeh domov, pa še enega. Klausu je za nov petletni mandat, med katerim Češko čaka tudi predsedovanje EU-ju, zmanjkal en glas. Prejel je 139 glasov, njegov tekmec pa 113. Državo zdaj čaka novi krog izbiranja predsednika, oba pa sta že napovedala, da vztrajata v predsedniški bitki.

Pretrganje vezi s preteklostjo?
Klaus, ki velja za velikega evroskeptika, večkrat pa je izrazil tudi dvome o potrebnosti boja proti globalnemu segrevanju, simbolizira nadaljevanje postkomunistična obdobja, medtem ko je proevropski Švejnar, ki državljanom obljublja, da bo državo popeljal v prihodnost, velik zagovornik čimprejšnjega vstopa v evroobmočje.

Javnomnjenska raziskava časopisa Mlada fronta dnes je pokazala, da bi na splošnih volitvah prebivalci s 53 odstotki proti 47 podprli Klausa.

Gre predvsem za čast
Češki predsednik ima po ustavi sicer omejena pooblastila, njegova funkcija pa ima predvsem simbolni pomen. Pravico ima imenovati premierja in sodnike, senatu predlagati sodnike ustavnega sodišča in izbirati guvernerja centralne banke.

A. P.