Češki predsednik se je pridružil maloštevilnim skeptikom, ki ne verjamejo v pojav globalnega segrevanja. Foto: EPA
Češki predsednik se je pridružil maloštevilnim skeptikom, ki ne verjamejo v pojav globalnega segrevanja. Foto: EPA

Klaus je bil kritičen tudi do novega poročila ZN-a o globalnem segrevanju, ki ga je pripravila do zdaj največja skupina znanstvenikov z vsega sveta. V pogovoru za češki časopis Hospodarske noviny je Klaus skupino označil za politično telo brez znanstvene podlage, saj ne predstavlja uravnotežene skupine znanstvenikov. Gre za spolitizirane znanstvenike, ki imajo enostranska mnenja, meni Klaus.

Dolgopričakovano poročilo so v Parizu predstavili pred tednom dni, v njem pa je kot glavni krivec za podnebne spremembe omenjen človek. Poročilo vsebuje tudi alarmantne napovedi za prihodnost človeštva, če bodo še naprej naraščale temperature in se bo posledično dvigovala gladina morja.

V Mednarodnem odboru za podnebne spremembe (IPCC) je sodelovalo okoli 600 znanstvenikov iz 40 držav. Znanstveniki so se v 90 odstotkih strinjali, da je za podnebne spremembe po letu 1950 kriv predvsem človek. V poročilu izpred šestih let se je o tem strinjalo le dve tretjini članov znanstvene skupnosti.

Za Busha pomembnejša gospodarska rast
Češki predsednik pravi, da si drugi visoki politiki ne upajo spregovoriti o dvomih o globalnem segrevanju, saj se bojijo za svojo politično korektnost. Med bolj znanimi podnebnimi skeptiki na svetovni politični sceni je ameriški predsednik George Bush, ki daje prednost gospodarski rasti pred bojem proti podnebnim spremembam.