Varnostni svet o članstvu Črne gore ni opravil formalnega glasovanja. Foto: EPA
Varnostni svet o članstvu Črne gore ni opravil formalnega glasovanja. Foto: EPA
Miodrag Vlahović in Vuk Drašković
Slovesni podpis protokola je potekal v Beogradu. Foto: EPA

O članstvu Črne gore v ZN-u mora glasovati še Generalna skupščina organizacije, ki pa naj bi o tem odločala prihodnjo sredo. Skupščina mora vstop nove članice podpreti z dvotretjinsko večino. Predsedujoči VS-u, danski zunanji minister Per Stig Moeller, je dejal, da se že veseli članstva Črne gore v ZN-u.

Za sedež v ZN-u je črnogorski predsednik Filip Vujanović zaprosil 5. junija, ko je generalnemu sekretarju največje mednarodne organizacije Kofiju Annanu poslal pismo.

Beograd in Podgorica vzpostavila diplomatske odnose
Zunanja ministra Srbije in Črne gore sta podpisala protokol o vzpostavitvi diplomatskih odnosov med državama. Tako so bili tudi uradno vzpostavljeni diplomatski odnosi na ravni veleposlanikov, po mnenju črnogorskega ministra Miodraga Vlahovića pa gre za zgodovinski dogodek. Dodal je, da bo Črna gora ljubosumno varovala svojo neodvisnost, vendar je to ne bo sililo v ločevanje od drugih, temveč v sodelovanje z njimi. Vodja srbske diplomacije Vuk Drašković pa je dejal, da odnosi s Črno goro ne smejo biti minljivi.

Črna gore je neodvisnost izbrala na referendumu 21. maja. Izid je bil tesen, saj je bilo za potrditev neodvisnosti potrebnih 55 odstotkov glasov, po uradniih podatkih pa je samostojnost izbralo 55,5 odstotka udeležencev referenduma. Parlament v Podgorici je neodvisnost slovesno razglasil 3. junija, prva pa je priznanje novi državi dala Islandija.

Slovenija prva odpira veleposlaništvo
S slovenskega zunanjega ministrstva pa sporočajo, da bo Slovenija v petek v Podgorici kot prva država odprla veleposlaništvo. To naj bi slovesno storil minister Dimitrij Rupel, ki bo tam na delovnem obisku. Sešel naj bi se z najvišjimi črnogorskimi predstavniki, tako z Vlahovićem kot tudi z Vujanovićem. Ljubljana in Podgorica sta diplomatske odnose vzpostavili v sredo, ko sta si med seboj izmenjali diplomatske note.