Aktivist za prepoved splava pred ameriškim vrhovnim sodiščem. Foto: EPA
Aktivist za prepoved splava pred ameriškim vrhovnim sodiščem. Foto: EPA
Barack Obama
Združeni narodi so Obamovo odločitev pozdravili kot korak, ki bo izboljšal zdravje žensk in okrepil njihove pravice in enakopravnost. Foto: EPA

Eden od vatikanskih uradnikov je opozoril na "aroganco" tistih na oblasti, ki mislijo, da lahko odločajo o življenju in smrti. Bela hiša je očitke zavrnila in pravi, da poteza povezuje ZDA z drugimi narodi v boju proti revščini in promociji zdravstvenega sistema. Obama je v petek umaknil omeijtve in znova dovolil financiranje organizacij in zdravstvenih ustanov, ki izvajajo splave ali svetovanje v tujini, ki zaradi prepovedi niso mogle dobiti ameriškega vladnega denarja.

Visoki vatikanski uradnik, predsednik Papeške akademije za življenje, Rino Fisichella je v intervjuju za Corriere della Sera Obamo pozval, naj prisluhne vsem glasovom v Ameriki "brez arogance tistih, ki so na oblasti in ki verjamejo, da lahko odločajo o smrti ali življenju. Če je to ena prvih odločitev predsednika Obame, potem moram reči, z vsem dolžnim spoštovanjem, da se hitro približujejo razočaranju."

ZN pozdravil Obamovo odločitev
Sklad ZN-a za prebivalstvo (UNFPA) je Obamovo odločitev pozdravil kot korak, ki bo izboljšal zdravje žensk ter okrepil njihove pravice in enakopravnost. UNFPA je bila sicer med organizacijami, ki je ZDA v minulih sedmih letih niso finančno podpirale, saj naj bi na Kitajskem podpirala politiko vlade prisilnih splavov in sterilizacij. Sklad je te obtožbe od samega začetka vztrajno zanikal. "Predsednikova dejanja pošiljajo močno sporočilo o njegovem vodstvu in njegovi želji, da podpre prizadevanja za promocijo miru in dostojanstva, enakopravnosti za ženske in dekleta ter gospodarski razvoj v najrevnejših regijah sveta," je ocenila izvršna direktorica Thoraya Ahmed Obaid. Ob tem je spomnila, da vsako minuto umre ženska med porodom, kar pomeni deset milijonov mrtvih žensk v eni generaciji.

Prepoved financiranja, znana tudi kot "politika Mexico Cityja", je začela veljati leta 1984 pod predsedovanjem takratnega ameriškega predsednika Ronalda Reagana. Predsednik Bill Clinton jo je leta 1993 dvignil, znova pa jo je leta 2001, ko je nastopil svoj prvi mandat, uvedel Bush in ob tem dejal, da zvezni denar ne bi smel kriti splava ali promocije splava.

K. T.