Novi papež si je za enega izmed ciljev zadal, da očisti podobo Cerkve, ki so jo močno načeli pedofilski škandali. Foto: EPA
Novi papež si je za enega izmed ciljev zadal, da očisti podobo Cerkve, ki so jo močno načeli pedofilski škandali. Foto: EPA
Frančišek je problematiko gejevskega lobija načel med pogovorom z južnoameriškimi in karibskimi duhovniki. Foto: EPA

Izjave Frančiška, ki jih je zasebno izrekel skupini gostujočih južnoameriških duhovnikov, nato pa so se s precejšnjo odmevnostjo prejšnji mesec pojavile na spletni strani verske spletne strani Razmislek in osvoboditev (Reflexión y Liberación) (južnoameriški duhovniki so se medtem že opravičili, da so razkrili vsebino pogovorov s svetim očetom), so spravile Vatikan v precejšnjo zadrego, Rim pa pognale v vrtinec govoric.

Stvar sicer ni bila povsem nova - o vatikanskem gejevskem lobiju je La Repubblica pisala že februarja, Vatikan pa je o tej temi spisal obsežen fascikel dokumentov, ki jih je izročil že Frančiškovemu predhodniku Benediktu XVI. Ko se je Benedikt XVI. februarja upokojil, je svojemu argentinskemu nasledniku predal dosje, v katerem naj bi bil podrobno opisan lobi homoseksualnih višjih cerkvenih dostojanstvenikov znotraj Vatikana, ki da so skovali pravo mrežo strank, hkrati pa se spopadajo z izsiljevalci.

Obsojeni duhovnik
Papeževe nepazljive opazke, ki so ugibanja potrdile, so podžgale nov krog obtožb, poroča Guardian. Oče Patrizio Poggi, obsojeni pedofilski duhovnik, je prejšnji teden razkril devet rimskih visokih dostojanstvenikov, ki da so del skrivne verige, ki je uporabljala policista, da jim je dobavljal vzhodnoevropske moške prostitutke. Poggija so obtožili klevetanja, preiskovalci pa trdijo, da si je zgodbo v celoti izmislil, da bi se tako maščeval duhovnikom, ki so stali križem rok, ko so odločili, da je kriv zlorab otrok.

V četrtek je protipedofilski aktivist Francesco Zanardi na svojem blogu objavil posnetek pogovora, v katerem mu njegov ovaduh razlaga o domnevnih skrivnih orgijah znotraj Vatikana, v katerih da so sodelovali 14-letni prostituti in kardinali. Poleg tega naj bi visoki cerkveni dostojanstveniki imeli v Rimu najeta stanovanja, kamor so vodili mlade moške.

Vatikanski "bunga bunga"
Ovaduh, ki je trdil, da sodeluje pri organizaciji teh orgij, je povedal, da hoče razkriti vatikansko "bunga bunga" sceno, ob tem pa ponudil, da priskrbi tudi fotografije in videoposnetke, ki so jih posneli prostituti. "Razkril je imena dveh kardinalov, podatki, ki jih je priskrbel, pa so se ujemali," je povedal Zanardi, ki je vse omenjeno posredoval preiskovalcem, ki so nato odprli preiskavo. 43-letni Zanardi si je za cilj zadal razkriti zlorabe in svetohlinstvo v Cerkvi, potem ko ga je med 11. in 16. letom spolno zlorabljal duhovnik Nello Giraudo, pozneje obsojen na leto in pol zapora.

Italijanski novinar Carmelo Abbate, s katerim je anonimni ovaduh prav tako stopil v stik, pravi, da še ni povsem prepričan, ali njegove navedbe držijo. Abbatejeva knjiga Seks in Vatikan (2011) je razkrila gejevske klube in savne, ki jih obiskujejo duhovniki iz Rima, njegovo zadnje delo pa razkriva duhovniško pedofilijo v Italiji.