General Ray Odierno poveljuje vsem ameriškim silam v Iraku od novega leta, predtem pa je bil 16 mesecev poveljnik zavezniških sil v Iraku (Force Iraq). Foto: EPA
General Ray Odierno poveljuje vsem ameriškim silam v Iraku od novega leta, predtem pa je bil 16 mesecev poveljnik zavezniških sil v Iraku (Force Iraq). Foto: EPA

Skupaj z iraškimi varnostnimi silami jim je uspelo ubiti ali ujeti 34 od 42 najvišjih voditeljev mednarodne teroristične mreže Al Kaida v državi, je v poročilu za ameriški kongres zapisal Odierno.

Manj vojakov, a več varnosti
ZDA se pripravljajo, da bi do konca avgusta število svojih vojakov v Iraku zmanjšale s sedanjih 88.000 na 50.000. Kot meni Odierno, pa se varnost zaradi tega ne bo zmanjšala. Iraške sile so že zdaj vodilne pri zagotavljanju varnosti, pri čemer jim Američani le svetujejo in pomagajo.

General Odierno, ki se kmalu poslavlja s položaja v Iraku, je podobno poročilo predstavil pred dvema dnevoma predsedniku ZDA Baracku Obami. Novinarjem je v petek povedal, da je statistika napadov v prvih petih mesecih letošnjega leta najnižja doslej. Priznal je, da je bilo nekaj slabih dni, vendar pa naj bi šla vsa statistika v pravo smer.

Razbito vodstvo iraške Al Kaide
Večino voditeljev Al Kaide so ujeli ali ubili, ko jim je uspelo vdreti na sedež organizacije v Mosulu. Al Kaida sicer skuša obnoviti svoje vrste, vendar je Odierno prepričan, da jim gre to vse težje od rok, ker jih "zavrača 99,9 odstotka Iračanov".

Iraške varnostne sile so maja aretirale bagdadskega vojaškega vodjo Al Kaide Abasa Al Džavarija ter vodjo vojaškega krila v prestolnici Mohameda Al Abadija. Aprila so ubili političnega vodjo mreže v Iraku Abuja Omarja Al Bagdadija in še enega visokega člana, in sicer Abuja Ajuba Al Masrija.