Protest proti ameriškemu posredovanju v Siriji. Foto: EPA
Protest proti ameriškemu posredovanju v Siriji. Foto: EPA
Asad zagotavlja, da njegov režim ni odgovoren za kemični napad. Foto: EPA
ZDA se pospešeno pripravljajo na vojaško posredovanje. Foto: EPA
Merklova in Putin na vrhu G20. Foto: EPA

"V laboratoriju Porton Down v Veliki Britaniji smo pregledovali vzorce iz Damaska, ki dodatno kažejo na uporabo kemičnega orožja na obrobju Damaska," je povedal za BBC v Sankt Peterburgu, kjer se udeležuje vrha skupine G20.
Britanski vir je za AFP dejal, da so v vzorcih prsti in oblačil, ki so jih pridobili na območju domnevne uporabe kemičnega orožja, našli sledi strupa sarin. Vir je prav tako zatrdil, da ne gre za iste rezultate, kot so jih pridobile ZDA.
Šabanova krivi Al Kaido
Medtem pa je visoka svetovalka sirskega predsednika Bašarja Al Asada, Botanja Šaban, za uporabo kemičnega orožja okrivila teroristično mrežo Al Kaida. Hkrati je zavrnila obtožbe Zahoda, da so tovrstno orožje 21. avgusta na obrobju Damaska uporabile sile sirskega režima.

"Al Kaida je odgovorna za ta napad, kakor tudi za ubijanje sirskega prebivalstva, posilstva žensk ter za ugrabitev krščanskih duhovnikov. Gre za iste ljudi, ki so na londonski podzemni železnici ubili britanske državljane in 11. septembra 2001 v New Yorku ameriške in ki so ubijali ljudi v Maliju, Libiji in Iraku, zdaj pa morijo v Siriji," je dejala Šabanova.

Šabanova je ZDA in njene zaveznice pozvala, naj počakajo na rezultate preiskave inšpektorjev Združenih narodov o domnevni uporabi kemičnega orožja. Sirska visoka svetovalka je namreč prepričana, da Zahod podobno kot v primeru Iraka o Siriji kuje laži, s katerimi bi upravičil vojaško posredovanje.

Nemški obveščevalci krivijo Asada
Nemška obveščevalna služba BND naj bi po poročanju spletnega časopisa Spiegel Online medtem trdila, da obstaja možnost, da za uporabo kemičnega orožja v Siriji stoji Al Asadov režim.
Po navedbah časopisa naj bi direktor BND-ja Gerhard Schindler poslancem na tajnem sestanku pojasnil, da je kemično orožje posedovala le Al Asadova vojska. Ta je z uporabo orožja morda želela upornike zgolj prestrašiti, a je "mogoče, da se je zgodila napaka in je bilo zato uporabljenega veliko več strupa", naj bi dejal Schindler.
Voditelji za politično rešitev krize
Potem ko je ameriški senatni odbor za mednarodne odnose v sredo potrdil predlog resolucije o posredovanju proti Siriji, so se v četrtek za politično rešitev krize v tej državi zavzeli številni voditelji, med njimi papež Frančišek. Nasprotovanje vojaškemu posredovanju je izrazil tiskovni predstavnik kitajske delegacije na vrhu G20 v ruskem Sankt Peterburgu Čin Gang. "Vojna ne more rešiti težave v Siriji. Trenutni položaj kaže, da je politična rešitev edina pot za izhod iz krize," je dejal Qin.

Proti posredovanju sta se izrekla tudi predsednika Evropskega sveta in Evropske komisije Herman von Rompuy in Jose Manuel Barroso. Enakega mnenja je nemška kanclerka Angela Merkel, ki je novinarjem pred začetkom vrha G20 dejala, da se Nemčija v nobenem primeru ne bo udeležila vojaške akcije proti Siriji, lahko pa nudi "humanitarno pomoč in politično podporo".
Papež Frančišek je v pismu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, gostitelju vrha G20, izrazil obžalovanje, da mednarodna skupnost zaradi različnih interesov še vedno ni prišla do rešitve za Sirijo, voditelje držav G20 pa je pozval, naj presežejo lastne interese in "skozi dialog ter pogajanja dosežejo mirno rešitev, ki jo bo mednarodna skupnost enoglasno podprla".
Iran: Gre za izgovor za napad
Vrhovni voditelj Irana, glavnega zaveznika Damaska v regiji, ajatola Ali Hamenej, je izjavil, da so obtožbe na račun sirskega režima glede uporabe kemičnega orožja zgolj izgovor Zahoda za napad na Sirijo. Prepričan je, da se ZDA glede Sirije motijo, in da bodo v primeru posredovanja trpele enako kot v Iraku in Afganistanu.

O krizi v Siriji naj bi ob večerji na vrhu G20 v četrtek razpravljali tudi voditelji 20 ekonomsko najmočnejših držav in EU-ja. "Nekateri sodelujoči so me prosili za možnost, da bi razpravljali o drugih pomembnih temah mednarodne politike, še posebej o razmerah v Siriji," je ob odprtju vrha dejal Putin.

Nasilje v Siriji se nadaljuje

V Siriji se medtem nasilje nadaljuje. V eksploziji avtomobila bombe v zahodnem delu Damaska so bili ubiti štirje ljudje, šest pa jih je bilo ranjenih. Nevladna organizacija Sirski observatorij za človekove pravice pa je poročala, da se spopadi med uporniki in režimskimi silami nadaljujejo v mestu Moadamijet al Šam.

Sredi vedno glasnejših pozivov Zahoda o posredovanju v Siriji so danes tri ruske vojaške ladje na poti v vzhodno Sredozemlje v bližino sirske obale prečkale Bosporsko ožino. Rusija, ki je ključni zaveznik Sirije in glasen nasprotnik vojaškega posredovanja, je sicer vse od začetka krize v Siriji vojaško nenehno prisotna v vzhodnem Sredozemlju.