Nekateri Kubanci v ZDA so nad odločitvijo Obame navdušeni, drugi malo manj. Foto: Reuters
Nekateri Kubanci v ZDA so nad odločitvijo Obame navdušeni, drugi malo manj. Foto: Reuters
Havana
Ameriški embargo Kube je v veljavi od leta 1961 dalje. Foto: Reuters
Miami
Številni prebivalci 'Male Havane' v Miamiju so prepričani, da je Obamova odločitev slaba in da ne bo prinesla nič dobrega za odnose med ZDA in Kubo. Foto: Reuters
ZDA – Kuba: mešani odzivi

Barack Obama je v sredo obrnil nov list v odnosih med ZDA in Kubo, nova politika pa zajema olajšanje trgovinske zapore, ki so jo uvedli leta 1961, in obnovo diplomatskih odnosov med državama. Kubanski predsednik Raul Castro je ZDA po tej potezi pozval, naj ZDA prekinejo trgovinsko zaporo, ki je v petih desetletjih povzročila "ogromno človeško in gospodarsko škodo".

Čeprav ima Obama pristojnost za normalizacijo odnosov s Kubo, odprtje veleposlaništva v Havani in krepitev toka ljudi in denarja, je končna odločitev o preklicu embarga v rokah kongresa. In tukaj se bo moral Obama spopasti z močno opozicijo predvsem v republikanskih vrstah, kjer kubanski režim dojemajo kot represivno diktaturo.

Castro kmalu na obisk v ZDA?
V Beli hiši so ob tem namignili, da ne izključujejo možnosti, da bo kubanski predsednik Raul Castro v kratkem obiskal ZDA. "Ne bi izključil možnosti obiska predsednika Castra," je dejal tiskovni predstavnik Josh Ernest.

Kubanska skupnost v ZDA razdeljena
Novica, da bodo ZDA po več kot pol stoletja znova uvedle diplomatske odnose s Kubo, je razdelila močno kubansko skupnost v ZDA. Na Floridi, kjer živi kar 80 odstotkov 1,5-milijonske kubanske populacije, nova politika pomeni preobrat v izseljenski skupnosti, katere močan politični vpliv in podpora republikanski stranki je vsa ta leta pravzaprav pomagala obdržati zaporo Kube.

A, kot piše Reuters, se odločna proticastrovska generacija stara, izseljenska generacija pa postaja mlajša in bolj pragmatična. Vse več kubanskih Američanov je namreč v ZDA prišlo po letu 1980 in nimajo neposrednih spominov na življenje pod Castrom ali pa so se v ZDA celo rodili, in ti si želijo boljših stikov s svojimi sorodniki, ki so ostali na Kubi.

"Na to sem čakal 25 let"
Številni izseljenci potezo tako pozdravljajo kot realističen in pragmatičen korak, ki bo na otok slej ko prej prinesel spremembe, sčasoma tudi politične. Izseljenci v Obamovi odločitvi vidijo tudi priložnost za boljše odnose z domovino, ki so jo zapustili. "To je krasno," je za agencijo Reuters povedal Hugo Cancio, ki že od leta 1980 živi v Miamiju. "To je nov začetek, izpolnjene sanje za 11 milijonov Kubancev na Kubi, in mislim, da bo to spremenilo miselnost tudi v naši skupnosti. Ekstatičen sem, na ta trenutek sem čakal 25 let," je še dodal.

Drugi pa so Obamo obtožili, da se je predal. V skupnosti 'Mala Havana' v Miamiju, kjer je kritika Fidela in Raula Castra močna politična sila, z napisi "Obama izdajalec" ter "Obama komunist" niso mogli skriti svojega razočaranja. "Ničesar se ne moremo veseliti," je povedala Maria-Angeles Martinez in dodala: "Ne verjamem v pogovore z bratoma Castro. Svoboda ali nič."

Rubio: Odločitev je iluzija
Tudi na politični fronti predvsem republikanci niso navdušeni nad Obamovo potezo. Republikanski senator s Floride, Marco Rubio, sin kubanskih emigrantov, ki ne skriva tudi predsedniških ambicij, je Obamovo odločitev razglasil za veliko iluzijo, saj je dejal, da denar in materialne dobrine ne pomenijo tudi večjih političnih svoboščin in boljšega življenja za Kubance, ampak da bo nova politika režimu bratov Castro le še okrepila politično legitimnost in bo zato diktatura trajala dlje. Napovedal je, da bo ostro nasprotoval imenovanju ameriškega veleposlanika na Kubi.

Tudi Jeb Bush, nekdanji guverner Floride in vse resnejši kandidat za predsednika na prihodnjih predsedniških volitvah, Obamove poteze ne odobrava.

Obama se je za potezo odločil, ker je v Washingtonu počasi le dozorelo spoznanje, da več kot petdesetletna ameriška osamitev Kube, gospodarska in politična, ni prinesla želenih rezultatov. Pogajanja med Washingtonom in Havano so več kot leto dni na skrivaj potekala v Kanadi in v Vatikanu, tudi s posredovanjem papeža Frančiška.

Kanadske turistične agencije: Pojdite na Kubo čim prej
Kanadske turistične agencije so ob ameriški napovedi o spremembi odnosov s Kubo turiste pozvale, naj se na Kubo odpravijo čim prej, preden se bodo tja valile trume ameriških turistov. Zdajšnje omejitve so namreč več desetletij omejevale obisk Američanov, medtem pa je bila Kuba med Kanadčani že desetletja zelo priljubljena turistična destinacija. Kanadski turisti predstavljajo 40 odstotkov vseh turistov na Kubi, vsak teden pa iz različnih kanadskih krajev proti Kubi poleti več deset letal.

ZDA – Kuba: mešani odzivi