V Iraku ostaja še okoli 50.000 vojakov, kar je trikrat manj kot leta 2007, ko jih je bilo v tej bližnjevzhodni državi največ. Foto: Reuters
V Iraku ostaja še okoli 50.000 vojakov, kar je trikrat manj kot leta 2007, ko jih je bilo v tej bližnjevzhodni državi največ. Foto: Reuters
Barack Obama
Obama meni, da je Irak pripravljen sam skrbeti za svojo varnost, in uresničuje svojo obljubo o umiku ameriških enot. Foto: EPA

"Želim se zahvaliti vsem možem in ženam, ki so služili in ki služijo v Iraku. Vaša predanost in vaš pogum sta naredila Ameriko varnejšo in pomagala pri vzponu demokracije v Iraku," je Obama sporočil prek videoposnetka, objavljenega na spletni strani Bele hiše, in dodal, da ne bo nikoli pozabil požrtvovalnosti vojakov v Iraku. Hkrati je pozval Američane, naj se zahvalijo vojakom.

ZDA so v zadnjih mesecih iz Iraka umaknile na desettisoče vojakov. Ameriške bojne operacije v Iraku se bodo uradno končale 31. avgusta. Ob tej priložnosti bo Obama spregovoril iz Ovalne pisarne.

Okoli 50.000 ameriških vojakov bo v Iraku ostalo zaradi usposabljanja iraških varnostnih sil in pomoči v boju proti terorizmu. Vsi ameriški vojaki naj bi se iz Iraka umaknili do konca leta 2011. Številni, tudi v Iraku, menijo, da umik prihaja ob nepravem času, ko iraške sile še niso pripravljene prevzeti odgovornosti za mir v državi.

Al Maliki svari pred napadi
Iraški premier Nuri Al Maliki je napovedal, da nameravajo ob uradnem koncu ameriških bojnih operacij v Iraku skupine skrajnežev, povezane s teroristično mrežo Al Kaida, po vsej državi izvesti serijo bombnih napadov in ubojev. Pri svojih trditvah se sklicuje na informacije obveščevalne službe.

"Iraškim varnostnim silam smo ukazali stanje najvišje pripravljenosti in sprejetje previdnostnih ukrepov za preprečitev teh kriminalnih načrtov," je dejal Al Maliki in civiliste pozval k največji previdnosti.

Obama želi pokazati, da je izpolnil svojo obljubo
Obama medtem trdi, da "se vojna končuje" in da si lahko Irak "začrta svojo pot". Še kot predsedniški kandidat leta 2008 je napovedal, da bo končal leta 2003 začeto vojno v Iraku in pripeljal domov ameriške vojake.

Bela hiša si močno prizadeva, da bi pred novembrskimi kongresnimi volitvami prepričala ameriško javnost, da je predsednik izpolnil svojo obljubo, in tako nekoliko omilila negativne učinke, ki ji imata upočasnjena gospodarska rast in nezaposlenost na priljubljenost Obame.