Ameriški vojaki so Irak zapustili ponoči, pot konvoja pa so strogo načrtovali več tednov. Foto: Reuters
Ameriški vojaki so Irak zapustili ponoči, pot konvoja pa so strogo načrtovali več tednov. Foto: Reuters
Irak
Ameriški vojaki so veseli, da se lahko po letu dni in več vrnejo domov. Foto: Reuters
Ameriške bojne enote zapustile Irak

Irak so tako v noči s srede na četrtek zapustili vsi vojaki bojnih brigad. Tiskovni predstavnik ameriške vojske Christopher Ophard je povedal, da so se proti meji s Kuvajtom že v sredo odpravili vojaki 4. Strykerjeve brigade, 2. pehotne divizije, ki so se odpeljali v konvoju oboroženih vozil, pot po potencialno nevarnih cestah pa je ameriška vojska skrbno načrtovala več tednov.

Kot poročajo tuje agencije, naj bi zadnjih 4.000 vojakov mejo s Kuvajtom prečkalo v četrtkovih jutranjih urah, v Iraku pa je ostalo še nekaj pripadnikov omenjenih enot, da bi končali vse logistične in administrativne naloge, vendar naj bi državo zapustili popoldne.

Dokončni konec vojaških operacij konec meseca
BBC-jeva dopisnica iz Washingtona Jane O'Brien je zapisala, da je umik bojnih brigad iz Iraka po sedmih letih in pol zelo pomemben korak, predstavniki Pentagona pa niso potrdili, da umik 40.000 vojakov Strykerjeve brigade pomeni zgodnji konec vojaških operacij v državi. Ameriško obrambno ministrstvo tako zatrjuje, da bo uradni konec operacije Iraška svoboda konec meseca avgusta.

"Držim obljubo, ki sem jo dal, ko sem začel svojo predsedniško kampanjo," je v sredo povedal ameriški predsednik Barack Obama. "Do konca meseca bo naša vojna misija v Iraku končana," je še povedal in dodal, da je bilo, ko je nastopil predsedniški mandat, v Iraku 140.000 vojakov, v zadnjih 18 mesecih pa jih je državo zapustilo 90.000.

Vojaki veseli, da se živi in zdravi vračajo domov
CNN poroča, da so bili vojaki, ki so odpotovali domov, dobre volje in veseli, da so preživeli dolge mesece v vojni. Nekateri so se spominjali podrobnosti spopadov, številni so povedali, da vojne ne bodo pozabili nikoli. "Prvič, ko streljajo nate, te prebudi," je povedal narednik Terry Wetzel in dodal: "Preden prideš v vojno, misliš, da si odrasel moški. A ta kraj te spremeni." "V Iraku smo pustili kri, znoj in solze, odkar smo pred 12 meseci prišli. Vemo, da smo opravili svoje delo in da to ni bilo zastonj, a smo zelo veseli, da se lahko vrnemo domov," je povedal narednik Don Lanpher.

Ameriška misija do leta 2011 zgolj civilna
V skladu z obljubami ameriškega predsednika Baracka Obame naj bi bilo do konca meseca v Iraku le še 50.000 ameriških vojakov, ki naj bi sodelovali pri usposabljanju iraških vojakov in skrbeli za ameriške interese. Ti vojaki naj bi bili oboroženi, a naj bi orožje uporabili le v samoobrambi ali na izrecno željo iraške vlade. Dokončno naj bi se ameriški vojaki iz zalivske države umaknili do konca leta 2011.

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva PJ Crowley je ob tem povedal, da ameriška vpletenost v Iraku še zdaleč ni končana, a da bo nova operacija, ki so jo poimenovali New Dawn (nova zarja), manj nasilna in da bo usmerjena predvsem na civilno prebivalstvo. "Končujemo z vojno, a ne končujemo našega dela v Iraku. V Iraku imamo dolgoročno vlogo," je Crowley še povedal za MSNBC.

Ameriške bojne enote zapustile Irak