De Villepin vztraja, da bo novi zakon za mlade prinesel predvsem koristi. Foto: Reuters
De Villepin vztraja, da bo novi zakon za mlade prinesel predvsem koristi. Foto: Reuters
Francoski študentje na ulicah
Sindikati in študentje menijo, da bo novi zakon povzročil ravno obratno stanje od željenega. Foto: EPA

Villepin zagotavlja, da bo zakon, ki je v parlamentu že dobil podporo, začel veljati, ob tem pa obljublja posvetovanje s sindikati.

Premier opozarja, da želi vlada z zakonom, ki delodajalcem brez razloga omogoča odpuščati mlajše od 26 let, spodbuditi bolj prilagodljivo delovno silo in odpraviti visoko brezposelnost med mladimi, ki v nekaterih predmestjih znaša celo 50 odstotkov, poroča BBC.

Delodajalci bodo raje zaposlovali mlade, je prepričan Villepin, saj bodo vedeli, da se jih lahko tudi brez težav znebijo. Ljudje pozabljajo, da smo imeli pred nekaj meseci v predmestjih hudo krizo. Ne bom dopustil, da bi mlade zapostavljali, še opozarja.

Sindikati in študentje na ulice
Nasprotniki zakona naspotno menijo, da bo spodkopal številne delavske pravice, delodajalci pa bi lahko nova določila zlorabili in še otežili iskanje stalnega dela med mladimi.

Zaradi nasprotovanju zakonu je prejšnji teden v Franciji potekala velika stavka, ki je vrh dosegla potem, ko so študentje zasedli slovito pariško univerzo Sorbono in jih je morala iz nje pregnati policija s pomočjo solzivca.

De Villepin si je zmanjšanje brezposelnosti postavil za glavno nalogo ob nastopu svojega mandata pred devetimi meseci, vendar pa raziskave javnega mnenja kažejo, da njegova priljubljenost še naprej pada in je najnižja do zdaj