Združeni narodi bodo v soboto v Južni Sudan napotili dodatne mirovne vojake in ključno vojaško opremo, kot so helikopterji. Foto: MMC RTV SLO
Združeni narodi bodo v soboto v Južni Sudan napotili dodatne mirovne vojake in ključno vojaško opremo, kot so helikopterji. Foto: MMC RTV SLO
Salva Kiir
Riek Manchar, ki se trenutno skriva, zahteva odstop Kiira (na fotografiji na sredini). Predsedniku očita, da je diktatorski, Kiir pa je po drugi strani izrazil pripravljenost na pogajanja za zaustavitev spopadov in brezpogojni začetek dialoga. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

V kenijski prestolnici Nairobi so se na pogovorih o končanju stopnjevanja nasilja v Južnem Sudanu sestali voditelji vzhodnoafriških držav in južnosudanski minister Barnabo Marialom Benjaminom.
Na pogovorih nista sodelovala predsednik Južnega Sudana Salva Kiir niti njegov politični nasprotnik in nekdanji podpredsednik Riek Machar, čigar uporniške sile so v najmlajši državi sveta začele najnovejši konflikt.

Zbrani regionalni voditelji Kenije, Ugande, Etiopije, Somalije in Džibutija so pozdravili pripravljenost vlade Južnega Sudana na takojšnjo prekinitev sovražnosti in pozvali Macharja in druge stranke, naj sprejmejo podobno zavezo.

Najmanj tisoč mrtvih
Po ocenah ZN-a je v spopadih umrlo več kot tisoč ljudi od 15. decembra, ko je predsednik Salva Kiir obtožil vodjo upornikov Rieka Macharja neuspelega poskusa državnega udara, kar je sprožilo izbruh nasilja med oboroženimi pripadniki ljudstva Dinka, ki mu pripada Kiir, in pripadniki ljudstva Nuer, ki mu pripada Machar.
Zaradi nasilja je moralo domove zapustiti več kot 121.600 ljudi, okoli 63.000 pa jih je poiskalo zatočišče v begunskih taboriščih ZN-a po vsej državi.

Afriški voditelji so se sešli v okviru izrednega vrha afriškega medvladnega razvojnega urada (IGAD) dan po tristranskih pogovorih v južnosudanski prestolnici Džuba med Kiirom, Kenyatto in etiopskim premierjem Hailemariamom Desalegnom. Po navedbah Etiopije so bili pogovori v Džubi konstruktivni.

Dogovor mora biti sprejet v štirih dneh
"IGAD ne bo dovolil strmoglavljenja demokratično izvoljene vlade," je dejal kenijski predsednik Uhuru Kenyatta in se tako postavil na stran Kiira. IGAD je pozval Kiira in Macharja, naj se v štirih dneh srečata na neposrednih pogovorih. Če se to ne bo zgodilo, je urad zagrozil z odzivom, kakšnim, niso pojasnili. Je pa IGAD obsodil poskuse Macharja za prevzem oblasti z državnim udarom namesto v demokratičnem procesu.

Medtem ko mednarodna skupnost išče rešitve za južnosudansko krizo, so Združeni narodi v četrtek napovedali, da bodo v soboto v Južni Sudan prispeli dodatni mirovni vojaki in ključna oprema, kot so helikopterji. Odposlanka ZN-a za Južni Sudan Hilde Johnson je dejala, da si prizadevajo za čimprejšnjo dostavo nujno potrebne opreme.

Nasilje v Južnem Sudanu se nadaljuje
Južnosudanski uporniki, zvesti Mancharju, so zatrdili, da so od vladnih sil po treh dneh srditih bojev prevzeli ključno mesto Malakal. A južnosudanska vlada je nasprotno zatrdila, da ima popoln nadzor nad mestom, ki leži na enem z nafto najbolj bogatih območjih Južnega Sudana.