'Težava ni le voda, ampak tudi to, kaj je v tej vodi,' opozarja župan Rockhamptona. Foto: EPA
'Težava ni le voda, ampak tudi to, kaj je v tej vodi,' opozarja župan Rockhamptona. Foto: EPA

Voda je že odrezala vse letalske in železniške povezave do mesta, ki ima 75.000 prebivalcev in so ga poplave na severovzhodu države najbolj prizadele. Narasla reka Fitzroy zdaj grozi tudi kanalizacijskemu sistemu, najvišjo raven, kar 9,4 metra, pa naj bi dosegla v prihodnjih urah. K sreči avtocesta ostaja odprta, tako da se lažje spoprijemajo s stanjem, je dejal župan Brad Carter. Več kot 500 domačinov pa se je moralo odseliti iz svojih domov in noči preživljajo v začasnih bivališčih.

Oblasti prebivalce ves čas pozivajo, naj zaradi lastne varnosti ne hodijo po vodi, saj veliko nevarnost predstavlja nepredvidljiv tok, ki lahko postane tako močan, da odnaša tudi vozila. Najmanj dva človeka sta umrla, ker ju je voda odnesla med vožnjo.

Tudi kače se borijo za preživetje
Domačini pa so v vodi opazili tudi precej večje število kač, kot je to običajno za to območje, saj se živali premikajo, da bi si našle suh, varen prostor. V Fitzroyu so opazili tudi krokodile, ki sicer živijo v slani vodi. "Če ljudje zabredejo v vodo, njihove varnosti ne moremo zagotoviti," je opozoril Carter.

Wendy Hilcher, borka za zaščito živali, pa je dejala, da nevarnost kač in krokodilov otežuje reševanje hišnih ljubljenčkov, ki so jih ljudje v begu pred poplavami pustili v svojih domovih. "Če bo voda postala prenevarna, bomo morali pse in mačke prenehati reševati," pravi.

Se bo voda še zvišala?
Rockhampton je le eno od vsaj 22 poplavljenih mest v Queenslandu. Poplave, najhujše v zadnjih 50 letih, so se začele okoli božiča in so posledica nenavadno mokrega poletja v tropskem podnebju. Voda je poplavila območje, veliko kot Francija in Nemčija skupaj, in prizadela več kot 200.000 ljudi.

V nekaterih mestih, kot je tudi St. George, pa se šele pripravljajo na najhujše, saj vremenoslovci opozarjajo pred silovitimi neurji ob koncu tedna, zato poskušajo domačini svoje deloma že poškodovane hiše zaščititi z vrečami peska.