Bo britanskemu premierju uspelo prepričati ameriškega predsednika, da ZDA povečajo pomoč najrevnejšim državam na svetu? Foto: EPA
Bo britanskemu premierju uspelo prepričati ameriškega predsednika, da ZDA povečajo pomoč najrevnejšim državam na svetu? Foto: EPA
Na Blaira so pritisnili tudi glasbeniki in prva Afričanka, ki je prejela Nobelovo nagrado za mir, Wangari Maathai. Foto: EPA
Kofi Annan
Annan je voditelje držav pozval, naj se zavzamejo za izpolnitev milenijskih ciljev. Foto: EPA
Srečanja svetovnih voditeljev po navadi spremljajo tudi protesti. Foto: EPA

V skupni izjavi so obsodili napad in ga označili za barbarskega. Ameriški predsednik George Bush, ki se udeležuje vrha na Škotskem, je ministrstvu za nacionalno varnost naročil, naj zaradi napada v Londonu poostri varnost in budno pazi na morebitne napade tudi v ZDA.

Glede kjota le načelen dogovor
Predstavniki sedmih industrijsko najbolj razvitih držav in Rusije so sicer dosegli načelni dogovor o skupnem boju proti klimatskim spremembam, niso pa določili konkretnih ciljev. V skladu z dogovorom naj bi države za zmanjšanje izpusta toplogrednih plinov namenile več sredstev za spodbujanje čistih virov energije.

Na zahteve Francije, da je potrebno v dokument vključiti tudi zavezanost k izvajanju kjotskega protokola (ki ga ZDA niso podpisale), so se sodelujoče države dogovorile o omembi kjota v sklepni dokument, vendar brez konkretnih ciljev. Francoski predstavniki s tem niso zadovoljni, vendar pa upajo, da sama omemba omogoča nadaljevanje dialoga o klimatskih spremembah.

Okoljevarstveniki so voditelje pred dogovorom pozivali, naj ne sprejmejo kompromisa, ampak naj, če bodo ZDA ostale pri svojem stališču, sprejmejo ločeno mnenje glede okolijskih sprememb.

Voditelji so se dogovorili tudi, da bo v sklepni dokument vključen poziv za ZDA, naj zmanjšajo proračunski primanjkljaj, obenem pa se bodo evropske države v dokumentu zavezale h korenitejšim strukturnim reformam. Voditelji pa niso razpravljali o tujih menjalnih razmerjih.

Sicer naj bi po besedah ameriškega predsednika Busha na vrhu G-8 skušali doseči ukinitev kmetijskih subvencij EU-ja.


Več o Afriki si lahko preberete tukaj, kjer si lahko ogledate tudi fotozgodbe.

Annan poziva voditelje
Generalni sekretar ZN-a Kofi Annan je pred začetkom srečanja v govoru v Londonu dejal, da morajo predstavniki držav G-8 s pogumnimi koraki doseči razvojne cilje, ki so jih določili na milenijskem vrhu leta 2000, med katerimi sta tudi prepolovitev ekstremne lakote in revščine do leta 2015. "Glede na to, kako daleč smo prišli, bi bil neuspeh tragično izgubljena priložnost," je dejal Annan. O odpravi revščine, ki je največja predvsem v afriških državah, bodo voditelji govorili v petek, ko je tudi zadnji dan vrha.


Svoje mnenje o srečanju voditeljev skupine G-8 lahko zapišete tudi na forumu!

Protesti - stalnica

Protestov, zaradi katerih je bilo včeraj aretiranih več kot 160 ljudi, naj danes ne bi bilo. Več kot sto so jih aretirali na cesti, ki vodi do Gleneaglesa, potem ko so protestniki zapustili vnaprej določeno smer protesta in skušali vdreti v varnostni obroč okoli kompleksa, kjer poteka srečanje.

Tokratni vrh za policijo predstavlja največjo varnostno operacijo v Veliki Britaniji do zdaj.

Nove gospodarske sile tudi onesnažujejo
Skupino G-8 poleg ZDA in Velike Britanije sestavljajo še Japonska, Nemčija, Francija, Italija, Kanada in Rusija. Voditeljem teh držav so se na Škotskem pridružili tudi voditelji Brazilije, Kitajske, Mehike in Južnoafriške republike, katerih hitrorastoče gospodarstvo močno onesnažujejo okolje.