Svetovni voditelji so obljubili, da bodo še naprej podpirali demokratične reforme po svetu. Foto: EPA
Svetovni voditelji so obljubili, da bodo še naprej podpirali demokratične reforme po svetu. Foto: EPA
G8 podprl vstaje v arabskem svetu

Na vrhu gospodarsko najbolj razvitih držav in Rusije, ki je potekal v francoskem mestu Deauville, so voditelji ugotovili, da so se na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki zgodile zgodovinske spremembe, ki bi lahko odprle vrata preobrazbi, kot so ji bili b srednji in vzhodni Evropi priča po padcu berlinskega zidu.

"Člani G8 močno podpiramo prizadevanja arabske pomladi kot tudi iranskega ljudstva," je v skupni izjavi zapisalo osem voditeljev, ki so obljubili, da bodo za podporo novim demokracijam namenili več kot 20 milijard dolarjev, vključno s 3,5 milijarde evrov, ki jih bo Evropska investicijska banka (EIB) namenila za podporo reform v Egiptu in Tuniziji.

Ob navzočnosti egiptovskega in tunizijskega premierja ter generalnega sekretarja Arabske lige so voditelji G8 oblikovali Deauvillsko partnerstvo, ki je odprto za vse države v regiji, ki se bodo zavzemale za demokratične in strpne družbe. Partnerstvo temelji na skupnih vrednotah svobode in demokracije ter na suverenosti držav in ljudi.

Obsodba nasilja v Siriji in Jemnu
Voditelji G8 so izrazili zgroženost nad uboji miroljubnih protestnikov, ki so jih v Siriji zagrešili pripadniki varnostnih sil. Od oblasti v Damasku so zahtevali takojšen konec uporabe sile. V izjavi za javnost voditelji niso predlagali konkretnih ukrepov proti Damasku, kar je verjetno posledica odziva Rusije, ki je do sprememb v arabskem svetu zavzela veliko mehkejše stališče od zahodnih držav.

Na vrhu so tudi obsodili nasilje jemenskih sil nad miroljubnimi protesti in pozvali dolgoletnega jemenskega predsednika Alija Abdulaha Saleha, naj se drži obljube in se po 33 letih na oblasti umakne ter s tem ugodi zakoniti zahtevi ljudi. Zavzeli so se za miren in urejen prenos oblasti.

Gadafi nima prihodnosti v Libiji
Ameriški predsednik Barack Obama je dejal, da se ZDA in Francija strinjajo glede tega, da je bil z Natovo misijo v Libiji storjen napredek, vendar mandat ZN-a za zaščito civilistov ne more biti uspešen, dokler bo Moamer Gadafi ostal v Libiji in svojim silam dajal ukaze, da delujejo proti libijskemu ljudstvu. Rusija, ki je kritična do Natove kampanje v Libiji, se je strinjala, da je Gadafi izgubil svojo legitimnost.

"Gadafi in libijska vlada niso izpolnili svoje obveznosti in zaščitili prebivalstva v Libiji ter izgubili vso legitimnost. V svobodni, demokratični Libiji nima prihodnosti. Oditi mora," piše v sklepni izjavi, ki jo je Rusija povsem podrpla.

Glede stanja svetovnega gospodarstva so voditelji ugotovili, da njegovo okrevanje postaja bolj "samovzdržno", čeprav visoke cene surovin še vedno ogrožajo nadaljnjo rast. Evropske države, ZDA in Japonska so se strinjale, da bodo zagotovile vzdržnost svojih javnih financ.

G8 podprl vstaje v arabskem svetu