70-letni Bossi je ustanovitelj Severne lige, ki je bila do konca preteklega leta druga najmočnejša stranka v vladi pod vodstvom takratnega premiera Silvia Berlusconija. Foto: EPA
70-letni Bossi je ustanovitelj Severne lige, ki je bila do konca preteklega leta druga najmočnejša stranka v vladi pod vodstvom takratnega premiera Silvia Berlusconija. Foto: EPA

Bossi je odločitev o "nepreklicnem odstopu" s čela stranke, ki jo je sam ustanovil, sporočil med zasedanjem vodstva stranke. Pred sedežem stranke se je sicer zbrala množica Bossijevih privržencev, ki so mu izražali podporo. "Bossi je žrtev, nič ni vedel o netransparentnih poslih Belsita," je dejal eden izmed privržencev.

Zoper Bossija, člane njegove družine in več predstavnikov njegove stranke poteka preiskava o poneverbah javnih finančnih sredstev, ki jih je stranka prejela v zadnjih letih pod oznako povračilo volilnega denarja. Iz prisluhov telefonskih pogovorov in navedb prič, ki so jih omenjali italijanski mediji, je mogoče sklepati, da so nekateri člani Bossijeve družine uporabljali strankin denar za financiranje potovanj, večerne izhode ali obnove domovanj. Preiskava milanskega državnega tožilstva je pokazala, da sta Bossi in član stranke ter nekdanji minister za reforme Roberto Calderoli izmaknila finančna sredstva iz strankine blagajne.

Prelilo naj bi se več kot 200.000 evrov
Hude obtožbe letijo tudi na Bossijeva sinova Renza in Riccarda. Iz blagajne stranke naj bi se na račune Bossijevih sinov in na sindikat stranke SinPa prelilo več kot 200.000 evrov. Renza sumijo, da je iz sedeža stranke odnesel dokumente, iz katerih naj bi bilo razvidno, da je na nezakonit način prejemal denar iz strankine blagajne. Renzo, sicer član deželnega sveta v Lombardiji, naj bi dokumente umaknil iz prostorov stranke zaradi strahu pred nadzorom, kot razkriva telefonski pogovor med sekretarko Severne lige Nadio Dagrada in nekdanjim finančnikom stranke Francescom Belsitom. Tudi proti Belsitu, ki je pred kratkim odstopil, poteka preiskava, in sicer zaradi pranja denarja, goljufij in nezakonitega financiranja stranke.

Župan mesta Verona in eden izmed vodilnih predstavnikov stranke Flavio Tosi je medtem pozval k večji transparentnosti v stranki. "Stranka potrebuje nov dan. Našim privržencem moramo jasno pokazati, da se hočemo temeljito prenoviti," je poudaril.