Dulcev in predsednik Ruske federacije Vladimir Putin. Foto: Reuters
Dulcev in predsednik Ruske federacije Vladimir Putin. Foto: Reuters

Ruska vohuna Artjom in Ana Dulceva, ki ju je Slovenija v četrtek izročila v okviru izmenjave zapornikov med Zahodom in Rusijo, sta v intervjuju med drugim razkrila podrobnosti o tem, kako je potekala izmenjava. Ekskluzivni intervju za rusko televizijo je povzelo več slovenskih in tujih medijev.

Dulcev je med drugim razkril, da ga je v zaporu v Sloveniji obiskal pripadnik ruske obveščevalne službe SVR in mu prenesel pozdrave ruskega predsednika Vladimirja Putina ter sporočilo, da si ju Rusija prizadeva rešiti. V zaporu "nisva niti za trenutek dvomila, da se naju država spomni, da za nama stojita Rusija in služba," je dejal Dulcev.

Iz urada vlade za komuniciranje so na vprašanja Slovenske tiskovne agencije glede navedb o obiskih pripadnika ruske obveščevalne službe v zaporu odgovorili le, da jih ne komentirajo.

Vohuna dejala, da ju je v priporu obiskoval ruski agent

Uslužbenec veleposlaništva pripadnik tajne službe

Kot danes poroča spletni portal N1, je Dulcev tako razkril, da je uslužbenec ruskega veleposlaništva, ki je vohuna obiskoval, v resnici pripadnik ruske tajne službe SVR, ki ji pripadata tudi ruska vohuna iz Slovenije. Da gre za isto osebo, so viri N1 neuradno potrdili, poroča portal.

V intervjuju za rusko televizijo sta ruska vohuna tudi razkrila, da jima je, ko sta bila v slovenskem zaporu, Argentina želela odvzeti otroka in ju dodeliti v rejniško družino. Kot je dejala Dulceva, sta čutila, da je slovenska obveščevalna služba storila vse, kar je bilo mogoče, da bi otroka ostala v Sloveniji in da bi bili skupaj. Dodala je, da sta čutila, da na Slovenijo pritiskajo druge države.

Spregovorila sta tudi o tem, kako sta novico, da sta Rusa, sprejela njuna otroka, ki svojega izvora do zadnjega nista poznala. Otrokoma sta namreč šele na letalu na poti v Rusijo razkrila, da nista Argentinca, ampak Rusa. V zaporu so jima pazniki dovolili komuniciranje z otrokoma, ki sta jima tudi lahko pomagala pri domačih nalogah.

Dopisnica RTV Slovenija Vlasta Jeseničnik je dodatno poroča, da sta bila otroka vzgajana kot katoličana.

Kako sta se otroka vohunov šolala v dragi zasebni šoli?