Leta brezvladja v Somaliji so vode ob njeni obali spremenila v raj za pirate. Foto: EPA
Leta brezvladja v Somaliji so vode ob njeni obali spremenila v raj za pirate. Foto: EPA
Somalijski pirati ne mirujejo

Okrepljena navzočnost vojaških ladij več držav - ZDA, Francije, Rusije in Indije - ob obali Somalije očitno ni prestrašila morskih roparjev, ki že imajo nov plen - tajsko ribiško ladjo, grško tovorno ladjo in še ladjo pod hongkonško zastavo, ki je bila namenjena v Iran.

Indijska mornarica je sporočila, da je ena izmed njenih ladij potopila glavno plovilo piratov, s katere po navadi proti tarči odpluje več manjših piratskih čolnov.

Piratska ladja se ni zmenila za opozorilo in zahtevo po preiskavi ter je namesto tega začela streljati proti indijski ladji, ki je nazaj odgovorila s streli, nato so na piratski ladji odjeknile eksplozije, kar verjetno pomeni, da je razneslo strelivo na krovu.

Pogajanja o odkupnini za tanker
Medtem so lastniki savdijskega supertankerja, ki so ga pirati zajeli v soboto, začeli pogajanja o morebitnem plačilu odkupnine, čeprav temu savdijske oblasti niso naklonjene. "Ne maramo se pogajati s teroristi ali ugrabitelji, a vse je v rokah lastnikov," je dejal savdski zunanji minster Saud Al Fajsal.

Tanker Sirius Star so pirati zajeli 450 navtičnih milj jugovzhodno od kenijskega pristanišča Mombasa, kar je daleč stran od voda, kjer pirati po navadi opravljajo svoje akcije.

Na tankerju, ki je bil namenjen proti ZDA, je dva milijona sodčkov nafte, kar je četrtina dnevnega savdskega izvoza. Tovor je vreden več kot sto milijonov dolarjev. Na korvu zajetega tankerja je 25 mornarjev, med njimi dva Britanca, Poljaka, Hrvat in Savdijec ter 19 Filipincev.

Do zdaj so se zajetja ladij v večini primerov razpletla s plačilom odkupnine, denar pa pirati porabijo za nakup novega orožja in čolnov ter za krepitev svoje kriminalne mreže na Afriškem rogu.

Trenutno naj bi pirati v svoji dobro varovani bazi v pristanišču zadrževali več kot deset ladij in več kot 200 talcev. Med temi je še vedno tudi ukrajinska ladja, ki so jo skupaj s 33 tanki na krovu zajeli konec septembra.

G. V.

Somalijski pirati ne mirujejo