Glavno vlogo v vojaških vajah ima ameriška letalonosilka George Washington. Foto: EPA
Glavno vlogo v vojaških vajah ima ameriška letalonosilka George Washington. Foto: EPA
ZDA in Južna Koreja poudarjata, da gre pri vajah za izključno obrambno naravo. Foto: EPA
Vojaške vaje v Rumenem morju

Zaradi zvokov topniškega streljanja iz Severne Koreje so se prebivalci Jeonpjeonga za nekaj časa zatekli v zaklonišča, a otoka za zdaj ni zadela nobena granata.
Čeprav topniško obstreljevanje tokrat ni doseglo južnokorejskega otoka in so oblasti evakuacijo preklicale že po približno 40 minutah, incident dokazuje, da so razmere na Korejskem polotoku izredno negotove. Večina od 1.700 prebivalcev Jeonpjeonga je sicer otok že zapustila, tam jih ostaja le še okoli 20. Da so razmere napete, dokazuje tudi odločitev južnokorejske vlade, da morajo Jeonpjeong zapustiti vsi novinarji.

Vaje "obrambno naravnane"
Glavno vlogo v vojaških vajah v Rumenem morju ima ameriška letalonosilka George Washington, 97.000-tonska ladja na jedrski pogon, pridružujejo pa se ji njena bojna skupina ter južnokorejska flota rušilcev in drugih vojnih plovil.
Vaje naj bi državi načrtovali že pred torkovim incidentom, najhujšim po koncu vojne med Korejama, v katerem so bili ubiti dva južnokorejska marinca in dva civilista, javno pa sta jih napovedali dan po incidentu.

ZDA in Južna Koreja poudarjajo, da so vaje obrambno naravnane in so namenjene le opozarjanju Severne Koreje. V Pjongjangu so jih v preteklih dneh ostro obsodili kot nedopustno provokacijo, ki vodi Korejski polotok na rob vojne, in zagrozili s takojšnjim napadom, če bo ogrožen njihov teritorij. Tudi Kitajska, glavna zaveznica Pjongjanga, vajam nasprotuje.

Ob provokaciji sledi udarec
Zadnje grozilne izjave Pjongjanga so prišle kmalu po današnjem začetku vaj. Kot so znova opozorili, bo vsaki provokaciji, ki bo segala v severnokorejske ozemeljske vode, sledil "neusmiljen vojaški udarec".

Poleg tega naj bi Severna Koreja na svoje izstrelitvene ploščadi v Rumenem morju namestila rakete zemlja-zemlja, v pripravljenosti pa naj bi bile tudi rakete zemlja-zrak.

Peking, ki si po lastnih izjavah želi ohraniti situacijo na Korejskem polotoku pod nadzorom, medtem nadaljuje vrsto pogovorov s predstavniki vseh vpletenih strani. Visoki kitajski zunanjepolitični svetovalec Dai Binguo je od sobote na pogovorih v Seulu, v torek pa bo na obisk v Peking prispel predsednik severnokorejskega parlamenta Čoe Tae-Bok.

Vojaške vaje v Rumenem morju