Bela hiša umirja ton. Foto: Reuters
Bela hiša umirja ton. Foto: Reuters

Biden je v četrtek razburil z izjavo, da meni, da svet vse od leta 1962, od kubanske krize, še ni bil tako blizu tveganja za jedrsko uničenje, kot je zdaj, ko ruski državni vrh po porazih na bojiščih v Ukrajini govori o možnosti uporabe taktičnega jedrskega orožja. O ruskem predsedniku Vladimirju Putinu je Biden v govoru v New Yorku dejal, da ga še kar dobro pozna in da ve, da se ne šali, ko govori o uporabi taktičnega jedrskega ali pa biološkega oziroma kemičnega orožja. "Mislim, da ne moreš uporabiti taktičnega jedrskega orožja, ne da bi sledil konec sveta," je dejal Biden in dodal, da se šele zdaj zaveda, koliko škode je ameriški zunanji politiki naredila prejšnja vlada Donalda Trumpa.

Sorodna novica Dobran Božič: Taktično jedrsko orožje uniči precej manjše območje kot strateško

Biden meni, da je Putinova grožnja resna, saj njegova vojska v Ukrajini ne dosega rezultatov. Zaradi tega se je zatekel h grožnjam in svet je danes tako blizu nevarnosti jedrskega uničenja, kot ni bil že od leta 1962, ko je Sovjetska zveza pošiljala rakete na Kubo. Med krizo leta 1962 so se ZDA pod predsednikom Johnom Kennedyjem in Sovjetska zveza pod vodstvom Nikite Hruščova najbolj po koncu druge svetovne vojne približali uporabi jedrskega orožja zaradi sovjetskih raket na Kubi.

Ameriški predsednik ob tem priznava, da trenutno ne vidi, kako se bo Putin izvlekel iz luknje, ki jo je sam izkopal. "Kako bo našel izhod? Kako se bo spravil iz tega položaja, ne da bi izgubil ugled in moč v Rusiji," se je vprašal predsednik ZDA.

Bela hiša umirja ton

Bidnove besede so povzročile veliko razburjenja. Danes je tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre poudarila, da ZDA niso opazile nobenih znakov, da bi se Rusija dejavno pripravljala na uporabo jedrskega orožja v Ukrajini. "Nismo opazili nobenega razloga, da bi spremenili našo strateško jedrsko postavitev. Nimamo znamenj, da se Rusija pripravlja na takojšnjo uporabo jedrskega orožja," je zatrdila.

Putin, ki danes praznuje 70 let, je pred kratkim opozoril, da je Rusija pripravljena uporabiti vse razpoložljivo orožje, vključno z jedrskim, da bi zaščitila svoje ozemlje, ki so mu ta teden nezakonito priključili še štiri ukrajinske pokrajine Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje.

V Limanu našli 200 grobov

V mestu Liman v oblasti Doneck na vzhodu Ukrajine, ki so ga pred kratkim osvobodile ukrajinske sile, so našli 200 grobov in množično grobišče, je nocoj na Telegramu sporočil tamkajšnji vojaški guverner Pavlo Kirilenko. Kirilenko je objavil fotografije, na katerih je videti številne lesene križe ter ob njih vojake in reševalce v belih zaščitnih oblekah. Kot je še zapisal, se je izkop trupel že začel, koliko točno jih je, pa še ni znano. Žrtve naj bi bili sicer tako ukrajinski vojaki kot civilisti, med njimi celo majhni otroci in celotne družine, navedbe guvernerja navaja nemška tiskovna agencija DPA. Liman je strateško pomembno manjše mesto, ki so ga ukrajinske sile iz rok ruskih okupatorjev osvobodile pred slabim tednom dni. Da naj bi tam našli več deset grobov, so ukrajinski mediji poročali že pred dnevi.

Zelenski: Nisem pozival k preventivnim napadom, šlo je za napačen prevod

Veliko prahu so dvignile tudi besede ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki naj bi v govoru avstralskemu inštitutu Lowy dejal, da bi morala zveza Nato izvesti preventivne napade na Rusijo, da bi preprečila uporabo jedrskega orožja. Pozneje je v pogovoru za BBC dejal, da je šlo za nesporazum, da ni dejal tega, ampak da je šlo za napačen prevod besede, ki jo je izrekel. "Uporabiti je treba preventivne ukrepe," je dejal, pri čemer se je nanašal na sankcije, "ne napade."

Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je v odzivu na prvotna poročanja o tem, kaj je dejal Zelenski, dejal, da gre še za en poziv k začetku svetovne vojne z nepredstavljivimi in strahotnimi posledicami. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dodal, da Zelenski s svojo izjavo potrjuje potrebo Rusije po posebni vojaški operaciji v Ukrajini, kakor Moskva poimenuje vojaško agresijo na svojo zahodno sosedo. "S tem je svetu v bistvu predstavil nove dokaze o grožnjah kijevskega režima. Zato je bila sprožena posebna vojaška operacija za njihovo nevtralizacijo," je dejal Lavrov.

Zelenski je v pogovoru za BBC sicer dejal, da so ruski uradniki "začeli pripravljati svojo družbo" na morebitno uporabo jedrskega orožja, a da sam ne verjame, da je Rusija pripravljena na njegovo uporabo. "Niso pripravljeni na to, da bi ga uporabili. Toda začeli so govoriti o tem. Ne vedo, ali ga bodo uporabili ali ne. Mislim, da je že govoriti o tem nevarno."

Govoril je tudi o jedrski elektrarni Zaporožje. Kot je dejal, je tam okoli 500 ruskih vojakov, čeprav jedrsko upravlja ukrajinsko osebje. "Svet lahko takoj ustavi dejanja ruskih okupatorjev. Svet lahko v takih primerih uvede svežnje ukrepov in naredi vse, da bodo jedrsko elektrarno zapustili."

Kijev: V zadnji ofenzivi smo ponovno zavzeli skoraj 2500 kvadratnih kilometrov ozemlja

V večernem videonagovoru je dejal, da so v zadnji ofenzivi na vzhodu države ukrajinske sile osvobodile 2434 kvadratnih kilometrov ozemlja oz. 96 naselij. Samo v zadnjem tednu so prevzele nadzor nad 776 kvadratnimi kilometri ozemlja in 29 naselji na vzhodu. V četrtek je dejal, da so na jugu ponovno zavzeli 500 kvadratnih kilometrov, poroča Reuters.

Putin praznoval 70. rojstni dan

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes dopolnil 70 let in ob tem prejel čestitke iz domovine in tudi tujine - a teh zaradi ruske vojne v Ukrajini, ki ga je mednarodno v veliki meri osamila, ni bilo veliko. Ruski patriarh Kiril je dejal, da je Putina na oblast postavil Bog, beloruski predsednik Aleksander Lukašenko pa mu je poklonil traktor. Med prvimi je predsedniku danes čestital prvi mož Ruske pravoslavne cerkve, patriarh Kiril, ki je ocenil, da je Putinovo vladanje nad Rusijo določil sam Bog. "Bog vas je postavil na oblast, da bi lahko opravljali službo posebnega pomena in velike odgovornosti za usodo države in ljudi," je dejal in pohvalil Putina, ki da krepi suverenost Rusije in ščiti njene nacionalne interese. Ruskemu voditelju, ki je na oblasti že več kot 20 let, je zaželel veliko zdravja in dolgo življenje ter vernike po vsej državi pozval, naj molijo za njegovo zdravje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Čestitke so Putinu izrekli tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, beloruski predsednik Lukašenko, tadžiški predsednik Emomali Rahmon in severnokorejski voditelj Kim Džong Un.

Putin je danes dopolnil 70 let. Foto: Reuters
Putin je danes dopolnil 70 let. Foto: Reuters

V napadu v Zaporožju včeraj umrlo 11 ljudi

Po navedbah ukrajinskih oblasti je bilo v ruskem raketnem napadu na stanovanjski blok v Zaporožju v četrtek ubitih 11 ljudi. Regionalne oblasti menijo, da gre za teroristično dejanje, Moskva se ni odzvala na obtožbe. V Harkovu so doslej našli 534 trupel. Po navedbah lokalnih oblasti je sedem ruskih raket v četrtek zadelo stanovanjske stavbe v mestu Zaporožje. To je pozneje potrdil tudi guverner regije Zaporožje Oleksandr Staruh in opozoril, da je raketni napad povzročil več požarov in precejšnje uničenje. V Zaporožju so izpod ruševin rešili 21 prebivalcev, nekateri med njimi naj bi bili huje ranjeni. Po navedbah Guardiana še vedno pogrešajo 15 ljudi.

V pokrajini Harkov, kjer so ukrajinske sile septembra znova zavzele velik del ozemlja, so po umiku ruskih sil po navedbah vodje policije v Harkovu našli trupla 534 civilistov, med njimi 19 otrok. Ta številka vključuje 447 trupel, ki so jih našli v Izjumu. V mestu Izjum so po poročanju Reutersa našli tudi dokaze o 22 prostorih, ki naj bi jih ruski vojaki uporabljali za mučenje.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Proruske sile pa so danes poročale, da je v ukrajinskem obstreljevanju v regiji Herson umrlo pet civilistov. "Ukrajinske sile so streljale na avtobus, ki je prevažal civiliste na Darjevskem mostu. Civilisti so bili na poti na delo. Zaradi obstreljevanja je žal umrlo pet ljudi, še pet pa jih je bilo ranjenih," je na Telegramu zapisal predstavnik ruskih okupacijskih oblasti v regiji Herson Kiril Stremusov.

Nove zasedbe ozemlja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem običajnem večernem videonagovoru v četrtek povedal, da so ukrajinske sile oktobra spet zavzele več kot 500 kvadratnih kilometrov ozemlja in na desetine naselij v pokrajini Herson na jugu države. "Uspehi so tudi na vzhodu. Zagotovo bo prišel dan, ko bomo poročali o uspehih tudi v pokrajini Zaporožje in na tistih območjih, ki jih še nadzorujejo okupatorji," je dejal ukrajinski predsednik.

Ukrajinske sile so od začetka septembra znova prevzele nadzor nad več tisoč kvadratnimi kilometri ozemlja, potem ko so prebili ruske bojne linije, najprej na severovzhodu, od začetka tega tedna pa tudi na jugu.

Proruske separatistične sile medtem poročajo o uspehih na bojišču v okolici mesta Bahmut v regiji Doneck. "Na ozemlju Ljudske republike Doneck je skupina enot republik Doneck in Lugansk ob podpori ruskih sil osvobodila več vasi," so v izjavi na Telegramu sporočile proruske sile.

Ukrajinska vojska spet osvaja ozemlja, ki ga je ruska vojska zavzela v prvih mesecih vojne. Foto: Reuters
Ukrajinska vojska spet osvaja ozemlja, ki ga je ruska vojska zavzela v prvih mesecih vojne. Foto: Reuters

Kijev poziva ruske vojake k vdaji

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je pozval ruske vojake k vdaji in jim pri tem zagotovil "življenje, varnost in pravico". "Še vedno lahko rešite Rusijo pred tragedijo in rusko vojsko pred ponižanjem," je sporočil Reznikov, ki je ob tem zagotovil, da bodo pred sodišče postavili tiste, ki so dajali "zločinske ukaze".

Minister je ruskim vojakom sporočil, da jih je Kremelj izdal, rekoč, da je oblastem lažje reči, da so njihovi vojaki "padli v junaških bojih s hordami Nata", a da je resnica, da jih premagujejo Ukrajinci, čeprav z orožjem, ki jih Kijevu dobavlja Severnoatlantsko zavezništvo.

Reznikov je zatrdil tudi, da Ukrajina ne potrebuje tujega ozemlja, češ da ima dovolj svojega, ki ga namerava v celoti povrniti.

Ukrajinci se krepijo z ruskimi tanki

O uspehih ukrajinskega napredovanja na vzhodu in jugu Ukrajine priča tudi današnje poročilo britanskega obrambnega ministrstva. Po podatkih londonskih obveščevalcev zajeti ruski tanki tvorijo že okoli polovico ukrajinskih tankovskih sil. Od začetka ruske invazije se računa, da je ukrajinska vojska zajela okoli 440 ruskih bojnih tankov in 650 oklepnih vozil, kar naj bi po navedbah britanskega ministrstva kazalo na slabo pripravljenost in nizko moralo umikajočih se ruskih sil.

Rusija pospešeno uri rezerviste za boje v Ukrajini. Foto: Reuters
Rusija pospešeno uri rezerviste za boje v Ukrajini. Foto: Reuters