Jedrsko elektrarno Zaporožje trenutno zasedajo ruske sile. Foto: Reuters
Jedrsko elektrarno Zaporožje trenutno zasedajo ruske sile. Foto: Reuters

Po navedbah generalnega direktorja IAEA-ja Rafaela Grossija so strokovnjaki mine v okolici jedrske elektrarne opazili med nedeljskim inšpekcijskim pregledom. Te so postavljene na območjih, do katerih osebje jedrske elektrarne nima dostopa, je dejal in dodal, da po prvotnih ocenah IAEA-ja morebitna detonacija min ne bi smela vplivati na jedrsko varnost in delovanje elektrarne.

Ob tem je še opozoril, da nameščanje min v okolici elektrarne ni v skladu z varnostnimi standardi IAEA-ja in smernicami za jedrsko varnost ter ustvarja dodaten psihološki pritisk na osebje jedrske elektrarne.

Strokovnjaki IAEA-ja so že v začetku meseca opravili pregled dela jedrske elektrarne, a kot so takrat sporočili, niso opazili vidnih znakov min ali eksploziva. Ukrajina je sicer takrat opozorila, da naj bi Rusija na strehi tretjega in četrtega reaktorja jedrske elektrarne "namestila predmete, podobne eksplozivu".

Uslužbenec ruske jedrske agencije Rosatom Renat Karčaja pa je nato obtožil Kijev, da pripravlja napad na jedrsko elektrarno z orožjem dolgega dosega in brezpilotnimi letalniki.
Strahovi glede varnostnih tveganj v največji evropski jedrski elektrarni se sicer pojavljajo že od prvih tednov ruske invazije na Ukrajino, ko so ruske sile zasedle območje jedrske elektrarne. Rusija in Ukrajina se vse od takrat redno obtožujeta, da ogrožata varnost jedrske elektrarne v Zaporožju.

Kijev je bil ponoči znova tarča napadov z brezpilotnimi letalniki. Foto: Reuters
Kijev je bil ponoči znova tarča napadov z brezpilotnimi letalniki. Foto: Reuters

Novi ruski nočni napadi na Kijev

Ruske sile so ponoči znova izvedle zračne napade z brezpilotnimi letalniki na Kijev. Po navedbah ukrajinskih oblasti je zračna obramba sestrelila vse ruske letalnike, po prvih podatkih pa napad ni terjal žrtev ali uničenja v prestolnici. To je bil sicer že šesti napad z letalniki na Kijev v tem mesecu.

"Ukrajinska zračna obramba je sestrelila vsa brezpilotna letala iranske izdelave šahed, s katerimi je ruski agresor napadel Kijev," je sporočil vodja vojaške uprave Kijeva Sergij Popko. "Po prvih podatkih napad ni terjal žrtev ali uničenja v prestolnici," je dejal in dodal, da je alarm, ki opozarja na nevarnost zračnih napadov, trajal približno tri ure.

Duma podprla zakon o zvišanju starosti za obvezno služenje vojaškega roka

Poslanci ruske dume so potrdili zakon, ki zvišuje najvišjo starostno mejo za obvezno služenje vojaškega roka. S 1. januarjem 2024 bodo tako na služenje vojaškega roka vpoklicani državljani, stari od 18 do 30 let. Pred tem je bilo enoletno služenje vojaškega roka obvezno za moške, stare od 18 do 27 let.

Do potrditve zakona prihaja dan potem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin podpisal zakon o zvišanju najvišje starosti za vpoklic vojaških rezervistov. Z zakonom se je starostna meja vsem zvišala za pet let. Vojaki bodo tako lahko v službo vpoklicani do 55. leta starosti, častniki do 60., višji častniki do 65. in generali do 70. leta starosti.

Ukrajinske zračne sile so sicer ponoči izdale opozorilo tudi za morebitne zračne napade v pokrajinah Odesa in Mikolajiv. Rusija je namreč napade na omenjene pokrajine okrepila, odkar je pred tednom dni odstopila od mednarodnega sporazuma o izvozu ukrajinskega žita čez Črno morje. V tem obdobju je po navedbah Kijeva v napadih na skladišča uničila že več kot 60.000 ton žita.

Romunski predsednik opozoril na ogroženost Črnega morja

Romunski predsednik Klaus Iohannis pa je medtem ostro obsodil ruske napade na ukrajinsko pristaniško infrastrukturo ob Donavi in opozoril, da potekajo v bližini Romunije. "Ta eskalacija predstavlja resno tveganje za varnost v Črnem morju. Vpliva tudi na nadaljnji tranzit ukrajinskega žita, s tem pa na svetovno prehransko varnost," je opozoril na Twitterju.

Po družbenih omrežjih je v ponedeljek zaokrožil posnetek, ki naj bi prikazoval napad ruskih brezpilotnih letalnikov na ukrajinsko pristanišče v kraju Reni v regiji Odesa. Kraj se sicer nahaja ob Donavi v bližini meje z Romunijo. O napadu na pristaniško infrastrukturo v Odesi pa je poročala tudi Ukrajina.

O ruskih napadih na pristaniško infrastrukturo sta v ponedeljek razpravljala ameriški državni sekretar Antony Blinken in romunska zunanja ministrica Luminita Odobescu. "Sekretar je v pogovoru jasno povedal, da bomo branili vsak centimeter Natovega ozemlja," so sporočili iz ameriškega zunanjega ministrstva.

Donava je sicer pomembna izvozna pot za ukrajinsko žito. Od začetka ruske invazije pa so veliko količino ukrajinskega žita prepeljali preko romunskega črnomorskega pristanišča v mestu Konstanca.

Rusija trdi, da je odbila napad na bojno ladjo v Črnem morju

Ruske sile so odbile ukrajinski napad na eno od svojih bojnih ladij v Črnem morju, je sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi. Patruljni čoln ruske mornarice naj bi napadli dve na daljavo upravljani plovili. Gre za novo zaostritev vojne na morju, ki sledi prekinitvi dogovora o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč.

Ladja ruske mornarice Sergej Kotov je okoli 370 kilometrov južno od polotoka Krim uspešno potopila napadajoči plovili s streli z razdalje 800 oz. 1000 metrov, so navedli pri ministrstvu. V incidentu ni bilo poškodovanih.