Ladja z žitom. Foto: Reuters
Ladja z žitom. Foto: Reuters

Rusija je za današnji napad z brezpilotnimi letalniki na črnomorsko floto v Sevastopolu poleg Ukrajine okrivila tudi Združeno kraljestvo.

"Glede na ... teroristično dejanje kijevskega režima v sodelovanju z britanskimi strokovnjaki proti ladjam črnomorske flote in civilnim plovilom, ki sodelujejo pri zagotavljanju varnosti 'žitnega koridorja', ruska stran prekinja sodelovanje v izvajanje sporazumov o izvozu kmetijskih proizvodov iz ukrajinskih pristanišč," je sporočilo ministrstvo. "Priprave tega terorističnega dejanja in urjenje vojakov ukrajinskega 73. specialnega centra za pomorske operacije so bili izvedeni pod vodstvom britanskih specialistov, nastanjenih v mestu Očakiv v ukrajinski pokrajini Mikolajev," je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Kot je ruska stran zapisala v pismu generalnemu sekretarju Antoniu Guterresu, prekinjajo izvajanje sporazuma za "nedoločen čas", ker ne morejo "zagotoviti varnosti civilnih ladij".

Rusija je tudi zahtevala izredno sejo Varnostnega sveta ZN-a v ponedeljek, je na Twitterju zapisal namestnik ruskega veleposlanika pri ZN-u Dmitri Poljanski.

Rusko obrambno ministrstvo je predtem sporočilo, da so bili sobotni napadi z brezpilotnimi letali večinoma odbiti, lažje poškodovan je bil ruski minolovec.

Zelenski ostro proti ruski potezi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da ruska prekinitev izvajanja dogovora o izvozu žita terja oster mednarodni odgovor Združenih narodov in skupine 20 najbolj razvitih držav. Rusijo je obtožil, da skuša umetno ustvariti lakoto v Afriki, na Bližnjem vzhodu in v južni Aziji.

Vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak je v soboto po eksplozijah na polotoku Krim Rusijo obtožil "izsiljevanja" in "izmišljanja terorističnih napadov" na lastnem ozemlju. S tem se je odzval na ruske obtožbe, da je za eksplozije odgovorna Ukrajina.

Združeni narodi so Rusijo že pozvali k ohranitvi sporazuma. "Življenjskega pomena je, da se vse strani vzdržijo kakršnih koli dejanj, ki bi ogrozila pobudo za prevoz žita prek Črnega morja," je sporočil Stephane Dujarric, tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN-a. Poudaril je, da ima zaradi tega sporazuma dostop do hrane na milijone ljudi po vsem svetu.

Rusija pripravljena brezplačno dobaviti 500.000 ton žita

Pred novico o prekinitvi izvajanja sporazuma o izvozu ukrajinskega žita je ruski minister za kmetijstvo Dmitri Patrušev dejal, da je Rusija pripravljena revnim državam v prihodnjih štirih mesecih brezplačno dobaviti do 500.000 ton žita s pomočjo Turčije in tako nadomestiti dobavo ukrajinskega žita. "Glede na letošnjo letino je Ruska federacija popolnoma pripravljena nadomestiti ukrajinsko žito in dostaviti zaloge po dostopnih cenah vsem zainteresiranim državam," je dejal.

Odkar sta Rusija in Ukrajina 22. julija v Turčiji podpisali črnomorski dogovor o izvozu žita, je bilo iz Ukrajine izvoženih več milijonov ton koruze, pšenice, sončničnih izdelkov, ječmena, oljne ogrščice in soje.

Vodja humanitarne službe Združenih narodov Martin Griffiths je šele v sredo dejal, da je "razmeroma optimističen", da bo dogovor sredi novembra podaljšan. V skladu s sporazumom je Ukrajina lahko znova izvažala žito in gnojila, potem ko se je izvoz 24. februarja, ko jo je Rusija napadla, ustavil. Dogovor je bil sklenjen za 120 dni.

V ločeni izjavi je rusko zunanje ministrstvo dejalo, da po napadih na ruske ladje "ruska stran ne more zagotoviti varnosti civilnih ladij za suhi tovor, ki sodelujejo v "pobudi za Črno morje", in od danes za nedoločen čas prekinja njeno izvajanje. "Ruskim predstavnikom v skupnem koordinacijskem centru v Carigradu, ki nadzoruje prevoz ukrajinske hrane, so bila dana ustrezna navodila," je dodal.

Poškodovan Severni tok. Foto: AP
Poškodovan Severni tok. Foto: AP

Pozno v petek je tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN-a Antonia Guterresa strani pozval, naj obnovita pakt. "Poudarjamo, da je to nujno, da prispevamo k varnosti preskrbe s hrano po vsem svetu in ublažimo trpljenje, ki ga ta globalna kriza življenjskih stroškov povzroča milijardam ljudi," je dejal tiskovni predstavnik ZN-a Stephane Dujarric. Dodal je, da "vlade, ladjarske družbe, trgovci z žitom in gnojili ter kmetje po vsem svetu" iščejo jasnost glede prihodnosti dogovora.

Moskva London obtožuje poškodb Severnega toka 1 in 2

Poleg tega je Rusija prvič obtožila Združeno kraljestvo, da je "vpleteno" tudi v eksplozije, ki so uničile plinovoda Severni tok 1 in 2. Tudi pri tem naj bi sodelovali isti "specialisti", ki naj bi zdaj izvedli napad na Sevastopol, je še sporočila Moskva.

Na polotoku, ki je od leta 2014 pod rusko oblastjo, je v zadnjih mesecih odjeknilo več eksplozij na vojaških objektih. Izvedenih je bilo več napadov z brezpilotnimi letali.
Proruske oblasti na Krimu so v četrtek poročale tudi o napadu na termoelektrarno na polotoku.

London zavrača trditve o sabotaži

Britansko obrambno ministrstvo je zavrnilo trditve Rusije o britanski vpletenosti v septembrske eksplozije, ki so poškodovale plinovoda Severni tok 1 in 2 v Baltskem morju. Označili so jih za povsem izmišljeno zgodbo "epskih razsežnosti".

"Da bi preusmerili pozornost s katastrofalnega vodenja nezakonite invazije v Ukrajini, se rusko obrambno ministrstvo zateka k uporabi bednih lažnih trditev epskih razsežnosti," je tvitnilo britansko ministrstvo za obrambo. "Ta izmišljena zgodba govori več o tem, kaj se dogaja znotraj ruske vlade, kot pa o Zahodu," so še dodali v Londonu.