Poškodovana stolpnica v središču Moskve. Foto: Reuters
Poškodovana stolpnica v središču Moskve. Foto: Reuters

Rusko obrambno ministrstvo je na omrežju Telegram sporočilo, da so ruske oblasti "preprečile teroristični napad režima v Kijevu" in sestrelile dva brezpilotna letalnika v predmestju zahodno od središča mesta. "Še en letalnik je bil zadet z radioelektronsko opremo in je, potem ko je ušel izpod nadzora, padel v bližini poslovnega središča v prestolnici," so sporočili.

Moskovski župan Sergej Sobjanin je pred tem dejal, da je eden izmed brezpilotnikov priletel v stolpnico, imenovano Moskva City, ki je bila zadeta že v začetku tedna. Dodal je, da je letalnik poškodoval pročelje stavbe v 21. nadstropju, ob tem pa je bila uničena zasteklitev na več kot 150 kvadratnih metrih.

Zaradi letalnikov so za nekaj časa zaprli letališče Vnukovo, eno izmed treh moskovskih letališč.
Stavba Moskva City je bila zadeta že preteklo nedeljo. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dan po tem incidentu dejal, da so ukrajinski napadi na Moskvo in druge ruske cilje "dejanja obupa" in da Rusija sprejema vse možne ukrepe za zaščito pred napadi.

Vojna v Ukrajini traja že skoraj leto in pol. Foto: Reuters
Vojna v Ukrajini traja že skoraj leto in pol. Foto: Reuters

V Kijevu se nikoli niso odzvali na obtožbe, da stojijo za napadi z brezpilotnimi letalniki. Je pa ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski po poskusih napadov z letalniki na Moskvo pretekli konec tedna dejal, da se "vojna vrača v Rusijo" in da so "napadi na rusko ozemlje neizogiben, naraven in popolnoma pravičen proces", piše BBC.

Napadi tudi v Harkovu

O napadih z brezpilotnimi letalniki poročajo tudi iz ukrajinskega mesta Harkov. V središču mesta so poškodovali najmanj enega človeka. Tarča drugega napada je bil po navedbah policije kampus tamkajšnje univerze. Rakete so uničile del študentskega doma, ki je bil sicer v času napada prazen.

Iz Moskve so ob tem tudi sporočili, da so ukrajinski letalniki 340 kilometrov jugozahodno od Sevastopola napadli dve ladji ruske črnomorske mornarice. Letalnike so uničili. Rusko obrambno ministrstvo je dodalo, da sta ladji na območju nadzorovali prehod drugih plovil.

Vodja ruskega generalštaba na obisku v Ukrajini

Valerij Gerasimov, načelnik generalštaba ruskih oboroženih sil, je medtem obiskal ruske vojake v ukrajinski regiji Zaporožje, katere del je pod ruskim nadzorom, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Gerasimov si je ogledal tamkajšnji poveljniški center.