Foto: AP
Foto: AP

Kot je povedal Milley zbranim v National Press Clubu v Washingtonu, protiofenziva v Ukrajini "vztrajno napreduje, pri tem pa si utira pot čez zelo zahtevna minska polja".

"500 metrov na dan, tisoč metrov na dan, 2000 metrov na dan ... takšen je ritem," je dejal načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA.

Reuters ob tem poroča, da je Ukrajina zadržana pri javnem navajanju svojih dosežkov v protiofenzivi, ki jo je začela prejšnji mesec.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prejšnji teden priznal, da poteka "počasneje, kot bi si želeli".

Kijev je sporočil, da so njegove sile v vojaških operacijah osvojile več vasi in osvobodile za 130 kvadratnih kilometrov ozemlja na jugu Ukrajine, a to je zgolj majhen delež celotnega ozemlja, ki ga je zasedla Rusija.

General Mark Milley. Foto: AP
General Mark Milley. Foto: AP

"Vojna na papirju in prava vojna sta različni"

Milley je dejal, da ga ne preseneča, da ukrajinske sile napredujejo počasneje, kot so nekateri ljudje in računalniški programi napovedovali.

"Vojna na papirju in prava vojna sta dve različni stvari. V pravi vojni umirajo resnični ljudje. Resnični ljudje so na bojnih linijah in resnični ljudje v bojnih vozilih. In v eksplozijah raznese resnična človeška telesa," je poudaril.

"Kar sem rekel, je, da bo to trajalo šest, osem, deset tednov, zelo težko bo. Zelo dolgo bo in zelo zelo krvavo bo. In nihče ne bi smel imeti kakršnih koli iluzij glede tega," je še poudaril 65-letni general, ki ga je na mesto načelnika štaba ameriške vojske imenoval prejšnji predsednik ZDA Donald Trump.

ZDA so ta teden napovedale, da bodo Ukrajini poslale še za 500 milijonov dolarjev orožja za obrambo proti ruskim silam. Dodatna pomoč vključuje oklepna vozila, opremo za odstranjevanje min in strelivo.

Direktor Cie junija obiskal Kijev

Direktor ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns je bil pred kratkim v Kijevu, kjer se je srečal z ukrajinskimi obveščevalci in predsednikom Volodimirjem Zelenskim, je potrdil neimenovani ameriški uradnik. Med obiskom naj bi Burns potrdil zavezanost ZDA izmenjavi obveščevalnih podatkov z Ukrajino.

Burns je odpotoval v Ukrajino, kot to redno počne od začetka ruske agresije, je dejal uradnik. Ukrajinska stran naj bi mu predstavila načrte protiofenzive in načrte za začetek pogajanj o prekinitvi ognja do konca leta.

Ni jasno, kdaj točno se je obisk zgodil, vendar pa naj bi ga direktor Cie opravil junija in še pred uporom zasebne najemniške vojske Wagner v Rusiji pretekli konec tedna.