Posledice bojev v mestu Kursk. Foto: Reuters
Posledice bojev v mestu Kursk. Foto: Reuters

Putin je v televizijskem pogovoru z uradniki in regionalnimi guvernerji dodal, da se izgube ukrajinske vojske v bojih "dramatično povečujejo, tudi med najbolj izurjenimi enotami, ki jih sovražnik pošilja na mejo". Dodal je, da bo sovražnik doživel primeren odgovor. "Vse cilje, ki smo si jih postavili, bomo brez dvoma dosegli," je še dodal.

Po mnenju ruskega predsednika želi Kijev s to potezo izboljšati svoje pogajalsko izhodišče v vojni, a da pogajanja s sovražnikom, ki v Kurski oblasti cilja civiliste, niso mogoča. "Zdaj je jasno, zakaj je režim v Kijevu zavrnil naše predloge za vrnitev k načrtu za mirno rešitev," je dejall Dodal je, da skuša ukrajinska vojska tudi upočasniti napredovanje ruskih sil na drugih frontnih črtah, a da ruske sile kljub temu napredujejo.

"Glavna naloga obrambnega ministrstva je nedvomno izgnati sovražnika z naših ozemelj," je še dejal Putin. Ukrajino je tudi obtožil, da z vdorom želi sejati razdor v ruski družbi, in poudaril, da se je Moskva odzvala s "soglasno podporo vsem, ki so se znašli v stiski".

Guverner obmejne Kurske oblasti Aleksej Smirnov pa je ukrajinsko vojsko obtožil, da je med vdorom v Kursko oblast uporabila izstrelke s kemičnim orožjem. Dokazov za svoje obtožbe ni ponudil.

Smirnov je še dejal, da je bilo od začetka ukrajinskega vdora v regijo Kursk ubitih 12 civilistov, 121 je bilo ranjenih, med njimi deset otrok. Dodal je, da ukrajinske sile trenutno zasedajo 28 vasi s približno 2000 prebivalci. "Razmere ostajajo težke," je nadaljeval in pojasnil, da so ukrajinske sile prodrle približno 12 kilometrov globoko v regijo, fronta pa se razteza na 40 kilometrih. Dodal je še, da je bilo do danes evakuiranih 121.000 ljudi. Še 59.000 jih nameravajo oblasti evakuirati.

V ruskih obmejnih oblasteh nove evakuacije

Oblasti v ruskih obmejnih oblasteh Kursk in Belgorod so predtem odredile nove evakuacije, potem ko so v torek na rusko ozemlje nepričakovano vdrle ukrajinske sile. Kot je sporočil guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov, so začeli preseljevati prebivalce pri kraju Krasnaja Jaruga, enako odločitev so sprejeli tudi v okrožju Belovski v Kursku. "Prepričan sem, da bodo naši vojaki storili vse, da se spopadejo s to grožnjo," je dejal.

"Sovražnik je aktiven na meji Krasnojaružskega okrožja," je na Telegramu sporočil Gladkov in dodal, da so zaradi tega začeli prebivalce okrožja, ki leži slabih 30 kilometrov od ukrajinske meje in okoli 80 kilometrov od mesta Belgorod, evakuirati.

Pozneje je enako odločitev za predel, ki skupno šteje 14.000 ljudi, naznanil guverner Kurska Smirnov. Zaradi napredovanja ukrajinske vojske so doslej odredili evakuacijo za območja, na katerih živi skupno 76.000 ljudi.

Medtem je obrambno ministrstvo v Moskvi sporočilo, da so ruski sistemi zračne obrambe ponoči sestrelili 18 ukrajinskih brezpilotnih letalnikov, od tega pet nad oblastjo Belgorod, dva nad oblastjo Voronež in 11 nad oblastjo Kursk.

Moskvi je po lastnih navedbah uspelo stabilizirati razmere v Kursku, čeprav ukrajinske sile še vedno nadzorujejo del ozemlja in po poročanju ruskih vojaških blogerjev še vedno potekajo spopadi.

Ukrajinske sile naj bi v Kurski oblasti prodrle med 20 in 30 kilometri na rusko ozemlje. Foto: Reuters
Ukrajinske sile naj bi v Kurski oblasti prodrle med 20 in 30 kilometri na rusko ozemlje. Foto: Reuters

Rusija je po ukrajinskem vdoru v treh obmejnih oblasteh Kursk, Belgorod in Barjansk uvedla protiteroristični režim, da bi zagotovila varnost državljanov in "zatrla grožnjo terorističnih dejanj, ki jih izvajajo sovražnikove sabotažne skupine".

Ukrepi pa vključujejo morebitno razselitev prebivalcev, omejitev prometa, okrepljeno varovanje na občutljivih lokacijah in prisluškovanje komunikacijam.

Požar v hladilnem stolpu jedrske elektrarne v Zaporožju pogašen

Požar, ki je v nedeljo izbruhnil v hladilnem stolpu jedrske elektrarne v Zaporožju, je pogašen, so sporočile tamkajšnje ruske okupacijske oblasti. Po navedbah Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), ki ima na lokaciji osebje, se jedrska varnost ni poslabšala, tako Rusija kot Ukrajina pa ne poročata o povišanih ravneh sevanja.

Strokovnjaki IAEA-ja so v večernih urah slišali več eksplozij in videli črn oblak dima, ki se vije s severnega območja elektrarne, je agencija ZN-a zapisala na omrežju X.

Po ruskih navedbah je Ukrajina prejšnji torek napadla z več kot tisoč vojaki ob podpori tankov in oklepnikov. Foto: Reuters
Po ruskih navedbah je Ukrajina prejšnji torek napadla z več kot tisoč vojaki ob podpori tankov in oklepnikov. Foto: Reuters

Po navedbah IAEA-ja so jim iz jedrske elektrarne sporočili, da je bil hladilni stolp tarča napada brezpilotnih letal.

V poznejši izjavi je IAEA sporočila, da so od pristojnih zahtevali takojšen dostop do prizadetega območja, da bi lahko ocenili škodo. Tiskovna predstavnica elektrarne Jevgenija Jašina je nato sporočila, da so strokovnjaki IAEA obiskali območje, ki je bilo tarča napada.
"Inšpektorji so se seznanili s posledicami napadov in poznejšega požara," je za rusko tiskovno agencijo Tass povedala Jašina.

Ruski guverner delno zasedene ukrajinske Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki je že v nedeljo za napad obtožil Ukrajino. Ruska agencija za jedrsko energijo (Rosatom) pa je v današnji izjavi Kijev obtožila "jedrskega terorizma".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski medtem trdi, da so požar zanetili ruski okupatorji.

Zaradi incidenta se raven sevanja ni povišala, so potrdile vse vpletene strani.

Ruske sile so območje največje evropske jedrske elektrarne zasedle kmalu po invaziji konec februarja 2022. Vseh šest reaktorjev odtlej praviloma miruje in ne proizvaja elektrike, območje elektrarne pa je bilo zaradi neposredne bližine frontne črte večkrat tarča obstreljevanja.