Ruska križarka med vojaškimi vajami v Črnem morju. Foto: Reuters
Ruska križarka med vojaškimi vajami v Črnem morju. Foto: Reuters

Ruska črnomorska flota je "izvedla vajo s pravim strelivom na bojnem poligonu v severozahodnem delu Črnega morja", je na Telegramu zapisalo rusko obrambno ministrstvo in dodalo, da so v vojaški vaji sodelovale tudi zračne sile.

Oblasti v Kremlju so pred tem v sredo razglasile, da so "določena območja v mednarodnih vodah severozahodnega in jugovzhodnega dela Črnega morja začasno nevarna za plovbo". Opozorili so tudi na tveganja pri vzpostavljanju transportnih poti prek Črnega morja brez sodelovanja Moskve.

Oblasti v Kijevu so prav tako sporočile, da je Ukrajina prepovedala plovbo v severovzhodnem delu Črnega morja in Kerški ožini v bližini polotoka Krim, ki ga od leta 2014 zaseda Rusija. S tem je plovba v večjem delu Črnega morja postala nevarna za vsa plovila.

Do vojaške vaje ruskih sil in omejitev plovbe v Črnem morju prihaja po tem, ko je Rusija v začetku tedna odstopila od sporazuma o izvozu ukrajinskega žita, nato pa so oblasti v Moskvi v sredo sporočile, da bodo ladje, ki bodo plule blizu ukrajinskih pristanišč, obravnavali kot potencialne prevoznice vojaškega tovora.

Ruska vojska je ob tem ponoči znova izvedla zračni napad na ukrajinsko pristaniško mesto Odesa ob Črnem morju. To ključno tranzitno vozlišče za izvoz žita iz Ukrajine je bilo tarča ruskih napadov že četrtič v tem tednu.

"Ob zori so Rusi izstrelili več raket s križarke, ki so jo poslali na nočno patruljiranje po Črnem morju," je danes na Telegramu zapisal vodja ukrajinskega regionalnega vojaškega poveljstva v Odesi Oleg Kiper in dodal, da sta bila v napadu ranjena najmanj dva človeka.

Posledice ruskega napada na Odeso. Foto: Reuters
Posledice ruskega napada na Odeso. Foto: Reuters

Ukrajinci že uporabljajo ameriške kasetne bombe

Ukrajinske sile na bojiščih že uporabljajo kasetne bombe, ki so jih Kijevu dostavile ZDA, in "že vplivajo na ruske obrambne zmožnosti", je sporočila Bela hiša.

Ukrajinske sile so kasetne bombe začele uporabljati v zadnjem tednu, je izjavil tiskovni predstavnik ameriškega Sveta za nacionalno varnost John Kirby, ki je dodal, da ukrajinska vojska to strelivo uporablja "zelo učinkovito".

Ameriški predsednik Joe Biden je v intervjuju, ki ga je v začetku julija predvajala televizija CNN, dejal, da je glede dobave tega orožja Ukrajini sprejel "zelo težko odločitev", ki jo je utemeljil z dejstvom, da Kijevu "zmanjkuje streliva". Tiskovni predstavnik Bele hiše John Kirby je v četrtek na vprašanje, ali Kijev zdaj uporablja ameriške kasetne bombe, odgovoril pritrdilno. Po njegovih besedah je bilo to orožje nameščeno na frontni črti "v zadnjem tednu".

Kasetno strelivo vsebujejo več manjših bomb in te se po izstrelitvi razpršijo nad širokim območjem. Namenjene so uničevanju tankov in druge opreme ter vojakov, saj lahko zadenejo več tarč naenkrat. A za njimi ostane veliko streliva, ki ne eksplodira in predstavlja nevarnost za civiliste po spopadih tudi desetletja pozneje. Konvencijo o prepovedi kasetnih bomb je podpisalo več kot 120 držav članic, med katerimi pa ni ZDA in Rusije.

Ruska vojska podobne kasetne bombe sicer uporablja že od začetka invazije, tudi v gosto poseljenih območjih, piše BBC.

Kijev sicer trdi, da se ruske sile na severovzhodu Ukrajine pripravljajo na novo ofenzivo, saj naj bi na območju zbrale 100.000 vojakov in več sto tankov.

Nove žrtve ruskega obstreljevanja

V vasi Družba v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine sta bila danes v ruskem obstreljevanju ubita dva otroka, brat in sestra, je sporočil ukrajinski guverner regije Pavlo Kirilenko. Ta je pred tem sporočil, da sta bila dva človeka, par, ubita tudi v ruskem obstreljevanju v bližnjem kraju Konstantinovka. O še eni žrtvi so poročali iz regije Černigiv.

Na fotografiji iz lanskega oktobra ukrajinski vojak v rokah drži del kasetne bombe, ki ni eksplodirala. Foto: Reuters
Na fotografiji iz lanskega oktobra ukrajinski vojak v rokah drži del kasetne bombe, ki ni eksplodirala. Foto: Reuters

Pridržali Putinovega ultranacionalističnega kritika

V Moskvi so pridržali nekdanjega ruskega obveščevalca in ultranacionalista Igorja Girkina, ki je v preteklosti odigral pomembno vlogo pri vzpostavitvi proruskih separatističnih oblasti v Donecku, v zadnjem obdobju pa je v povezavi z dogajanjem na ukrajinskih bojiščih ruskim oblastem redno očital nesposobnost.

Aretacijo Girkina, sicer poznanega tudi pod psevdonimom Igor Strelkov, je prek Telegrama potrdila njegova žena. Kot je zapisala, je njen mož obtožen ekstremizma, odpeljali pa so ga uradniki preiskovalnega odbora, ruske različice protikorupcijskega urada.

Girkin je kot nekdanji pripadnik ruske varnostne službe FSB leta 2014 odigral pomembno vlogo pri oblikovanju samooklicane Ljudske republike Doneck, ki si jo je Moskva lani enostransko priključila.

Girkin je eden od treh moških, za katere je nizozemsko sodišče novembra lani v odsotnosti odločilo, da so krivi umora zaradi sodelovanja pri sestrelitvi leta MH17 družbe Malaysia Airlines, ko je v vzhodni Ukrajini umrlo 298 ljudi 17 različnih narodnosti.

52-letni nacionalist je podpornik invazije v Ukrajini, pri čemer pa je ruskim oblastem že večkrat javno očital nesposobnost in korupcijo. Sam meni, da bi morala Rusija v Ukrajini delovati odločneje in neprizanesljivo.

Če so bile njegove kritike sprva usmerjene v vodstvo oboroženih sil, pa je nedavno nedejavnosti obtožil tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina. "Država ne bo preživela še šest let te strahopetne povprečnosti na oblasti," je zapisal na Telegramu, kjer mu sledi več kot 800.000 ljudi.

Nazadnje je ostro nastopil tudi proti vodji zasebne najemniške vojske Wagner Jevgeniju Prigožinu, potem ko je ta sprožil upor proti Moskvi. Odločitev Prigožina, da z enotami zapusti bojišča v Ukrajini in se v skladu z dogovorom o prekinitvi upora preseli v Belorusijo, je označil za dezertacijo.

Oblasti so ga pridržale na podlagi pritožbe enega izmed nekdanjih borcev skupine Wagner.