Ukrajinske sile so v torek izvedle presenetljiv vdor na rusko ozemlje v obmejni Kurski oblasti. Foto: Reuters
Ukrajinske sile so v torek izvedle presenetljiv vdor na rusko ozemlje v obmejni Kurski oblasti. Foto: Reuters

Ruski nacionalni protiteroristični odbor je v petek pozno zvečer sporočil, da začenja "protiteroristične operacije" v Belgorodski, Brjanski in Kurski oblasti, da bi zagotovil varnost državljanov in "zatrl grožnjo terorističnih dejanj, ki jih izvajajo sovražnikove sabotažne skupine".

Ukrepi pa vključujejo morebitno razselitev prebivalcev, omejitev prometa, okrepljeno varovanje na občutljivih lokacijah in prisluškovanje komunikacijam.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da njihove sile "še naprej odbijajo poskus invazije ukrajinskih oboroženih sil", na to območje pa so poslali tudi okrepitve z raketnimi sistemi, topništvom in tanki, s katerimi napadajo ukrajinske enote in vojaško opremo na ruskem ozemlju.

Ruske sile so odbile številne napade ukrajinskih brezpilotnih letal v Kurski oblasti, je navedlo ministrstvo. Objavilo je tudi videoposnetek, ki domnevno prikazuje, kako ruski tanki zavzemajo bojne položaje, da bi uničili ukrajinsko vojsko.

Rusija je na območje spopadov poslala okrepitve. Foto: Reuters
Rusija je na območje spopadov poslala okrepitve. Foto: Reuters

Rusija je nato sporočila, da je zaradi spopadov iz Kurske oblasti evakuirala 76.000 ljudi.

Ukrajinska vojska je v torek sprožila nepričakovano čezmejno ofenzivo v Kurski oblasti, v kateri je po podatkih ruskega generalštaba sodelovalo do tisoč vojakov in več deset oklepnih vozil, temu pa so sledili še obsežni ukrajinski napadi z brezpilotnimi letalniki.

Čeprav je načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov v sredo dejal, da so ustavili napredovanje ukrajinskih sil, pa jih ruski vojski ni uspelo potisniti nazaj čez mejo.

"Sovražnik je za zdaj ustavljen, vendar to ne pomeni, da je vse potihnilo. Tam potekajo resni boji," je dejal poslanec vladajoče stranke v dumi Andrej Guruljov, ki je služil v sovjetskih in ruskih silah.

Ruski vojaški blogerji poročajo, da so se razmere stabilizirale, potem ko je Rusija na območje poslala okrepitve, kljub temu pa naj bi Ukrajina krepila svoje sile, zaradi česar potekajo srditi spopadi.

Poročila sicer kažejo, da ukrajinske enote delujejo več kot deset kilometrov znotraj Rusije, kar je po navedbah BBC najgloblje napredovanje Kijeva, odkar je Moskva februarja 2022 začela obsežno invazijo na Ukrajino.

Lukašenko: Ukrajinski brezpilotniki so vstopili v naš zračni prostor

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko pa je opozoril, da so ukrajinske oborožene sile kršile beloruski zračni prostor. Zračna obramba Belorusije je v stanju popolne pripravljenosti po vdoru desetih ukrajinskih brezpilotnih letal v Belorusijo, je dejal. Bojna brezpilotna letala naj bi vstopila v zračni prostor na vzhodu države, beloruske sile pa naj bi jih po poročanju državnih medijev več sestrelile.

Belorusija je v odgovor na vdor Kijeva v rusko pokrajino na meji z Ukrajino odredila vojaške okrepitve kopenskih enot ter zračne obrambe in raketnih sistemov, je sporočilo obrambno ministrstvo v Minsku, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ukrajinska vojska v bližini meje z Rusijo. Foto: Reuters
Ukrajinska vojska v bližini meje z Rusijo. Foto: Reuters

Skrb zaradi spopadov v bližini jedrske elektrarne

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je ob spopadih med ruskimi in ukrajinskimi silami v bližini ruske jedrske elektrarne Kursk v petek pozvala k zadržanosti, generalni direktor agencije Rafael Grossi pa je Rusijo in Ukrajino ob tem pozval k spoštovanju pravil jedrske varnosti na konfliktnih območjih.

"Na tej točki bi rad pozval vse strani k maksimalni zadržanosti, da bi se izognili jedrski nesreči s potencialno resnimi posledicami sevanja," je opozoril.

Obstajajo poročila o "pomembnih vojaških dejavnostih" v tej oblasti, je dejal Grossi in dodal, da je "osebno v stiku s pristojnima organoma obeh držav" in bo "še naprej obveščal mednarodno skupnost" o razmerah.

Jedrska elektrarna Kursk z elektriko oskrbuje velik del južne Rusije. Od štirih reaktorjev dva delujeta, dva pa sta zaustavljena, še dva pa sta v gradnji. Foto: Shutterstock
Jedrska elektrarna Kursk z elektriko oskrbuje velik del južne Rusije. Od štirih reaktorjev dva delujeta, dva pa sta zaustavljena, še dva pa sta v gradnji. Foto: Shutterstock

Po navedbah predstavnikov jedrske elektrarne v mestu Kurčatov v Kurski oblasti, ki jih povzema ruska tiskovna agencija Ria Novosti, v elektrarni vse "deluje normalno" z običajnimi ravnmi sevanja.

Ruska vojska je pred dnevi sporočila, da je okrepila varnost okoli jedrske elektrarne in njenih štirih reaktorjev. Rusko diplomatsko predstavništvo na Dunaju pa je v petek sporočilo, da so v bližini jedrske elektrarne našli dele sestreljenih raket.

Od začetka ruske agresije v Ukrajini IAEA opozarja na nevarnost jedrske nesreče, zlasti v jedrski elektrarni Zaporožje na jugu Ukrajine, ki so jo ruske sile zavzele marca 2022.