Ukrajinski vojaki v pokrajini Harkov med velikonočnim obredom. Foto: Reuters
Ukrajinski vojaki v pokrajini Harkov med velikonočnim obredom. Foto: Reuters

Svetovalec ukrajinskega predsednika Zelenskega Oleksij Arestovič je v videoposnetku zatrdil, da sta v Ukrajino prispela ameriški zunanji minister Antony Blinken in obrambni minister Lloyd Austin.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je že v petek napovedal ta najvišji obisk ameriških predstavnikov do zdaj, na katerem naj bi ZDA pozval k dobavi težkega orožja, je poročal Reuters.

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek napovedal nov sveženj vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti 800 milijonov dolarjev, potem ko je podoben 800-milijonski sveženj pomoči napovedal že 13. aprila. ZDA Ukrajini med drugim dobavljajo havbice, oklepna vozila, helikopterje, taktične letalnike, sisteme protiletalske obrambe in protitankovske rakete.

Poleg tega bo na pobudo ZDA v Ramsteinu v Nemčiji v torek potekalo srečanje visokih predstavnikov, predvsem obrambnih ministrov in visokih generalov, več desetih držav, ki bodo govorili o dolgoročnih varnostnih potrebah Ukrajine. ZDA bo tam zastopal minister Austin.

Na obisk Moskve in Kijeva v prihodnjem tednu prihaja tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, ki se bo danes ustavil še v Turčiji, kjer se bo pogovarjal s tamkajšnjim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Guverner: Civilne žrtve v Lugansku

Zelenski je sicer v velikonočnem nagovoru v kijevski katedrali napovedal, da bo Ukrajina premagala "težke čase". Tudi na veliko noč so ruske sile sicer obstreljevale ukrajinske cilje.

Posledice ruskega raketiranja v Odesi. Foto: Reuters
Posledice ruskega raketiranja v Odesi. Foto: Reuters

Guverner pokrajine Lugansk Sergij Gajdaj je sporočil, da so bili v ruskem obstreljevanju tudi danes ubiti civilisti. Števila ni podal. "Danes, znova, so umrli civilisti. Naši rojaki. Za Rusijo ni nič sveto," je sporočil v videonagovoru.

Z orožjem visoke natančnosti je Rusija med drugim v kraju Petrograd na območju Dnepropetrovska uničila podzemni kompleks za proizvodnjo streliva za ukrajinsko vojsko, je zatrdil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Na območju mesta Harkov pa naj bi medtem obstreljevali skladišče streliva in vojaške enote. Po besedah Konašenkova je bilo ubitih 150 ukrajinskih vojakov. Skladišča streliva naj bi zadeli tudi na drugih predelih vzhoda Ukrajine.

Rusija je sicer že v preteklih dneh zavrnila prekinitev ognja ob pravoslavni veliki noči, prazniku, ki ga praznujejo tako v Rusiji kot Ukrajini. Svetovalec ukrajinskega predsednika in glavni pogajalec v pogovorih z Moskvo Mihajlo Podoljak je kljub temu znova pozval k vzpostavitvi tovrstne prekinitve ognja v Mariupolju. Obenem se je na Twitterju zavzel za odprtje humanitarnega koridorja iz tega obleganega in v veliki meri porušenega pristaniškega mesta na jugu države. Kot je zapisal, Rusija neprenehoma obstreljuje tamkajšnjo jeklarno Azovstal.

"Mesto, kjer so naši civilisti in vojaki, je tarča obstreljevanja z letalskimi bombami in topništvom," je zapisal. "Ruska federacija bi morala razmisliti o ostankih svojega ugleda," je dodal v zapisu.

Glavnina bojev poteka na vzhodu in jugu Ukrajine. Ruske enote so v soboto zadele skladišče vojaške opreme v Odesi, pri čemer je po trditvah ukrajinske strani umrlo najmanj osem civilistov. Regijski guverner pokrajine Lugansk Gajdaj je sporočil, da je v soboto osem ljudi umrlo tudi v ruskih napadih na tem območju. "Običajno bi v cerkve prišli s košaricami. Danes je to nemogoče. Rusko topništvo je v Lugansku in okolici uničilo najmanj sedem cerkva," je dejal Gajdaj.

Ukrajinki iz Žitomirja sta nesli blagoslovit velikonočni košari. Foto: Reuters
Ukrajinki iz Žitomirja sta nesli blagoslovit velikonočni košari. Foto: Reuters

Zelenski in Erdogan govorila tudi o evakuaciji iz Mariupolja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem sporočil, da je govoril s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Govorila sta o potrebi po takojšnji evakuaciji civilistov iz Mariupolja, vključno iz jeklarne Azovstal, je sporočil Kijev.

Ankara je po pogovoru sporočila, da je Turčija pripravljena nuditi vso pomoč v pogajalskem procesu med Ukrajino in Rusijo. Tudi Erdogan je dejal, da je treba zagotoviti evakuacijo ranjenih in civilistov iz Mariupolja. Turški predsednik naj bi danes govoril tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Ruske sile okrepile napade na jeklarno

Ruske sile so okrepile tudi napade na jeklarski kompleks Azovstal v Mariupolju, v katerem se skrivajo ukrajinski borci in okoli tisoč civilistov. Ruske sile poskušajo vdreti v tovarno po kopnem, podprte pa so z zračnim in topniškim bombardiranjem, je sporočil svetovalec ukrajinskega predsednika Aleksij Arestovič. Jeklarna je še zadnje območje v mestu pod ukrajinskim nadzorom.

V soboto so v Kijevu napovedali, da bodo skušali oblikovati humanitarni koridor, da bi iz porušenega mesta evakuirali ženske, otroke in starejše, a so ti poskusi propadli. Zelenski je zatrdil, da se bodo ukrajinski pogajalci umaknili z mirovnih pogovorov z Moskvo, če bo Rusija ubila ukrajinske vojake, ki vztrajajo v Azovstalu. "Če bodo naši možje v Mariupolju ubiti, se bo Ukrajina umaknila iz vseh pogajalskih procesov," je bil jasen.

Vzpostavitev evakuacijskega koridorja znova propadla

Namestnica ukrajinskega premierja Irina Vereščuk je sicer sporočila, da so prizadevanja za vzpostavitev koridorja za evakuacijo danes znova propadla. Pred tem je posvarila, da naj bi Rusija načrtovala svojo vzporedno pot iz mesta, ki bi prebivalce vodila na rusko ozemlje, poroča britanski BBC.

Ruske sile osredotočene na vzhod in jug Ukrajine

Ruske sile, ki so se po neuspešnih poskusih, da bi zavzele Kijev, umaknile iz okolice prestolnice in severa države, so se tako osredotočile na vzhod Ukrajine. Cilj Rusije naj bi bil zavzeti pokrajini Doneck in Lugansk, obenem pa glede na nedavne izjave visokega predstavnika vojske tudi jug Ukrajine.

To naj bi Rusiji omogočilo vzpostavitev kopenskega mosta do zasedenega Krima in morebiti celo do proruskega Pridnestrja v Moldaviji, kjer opažajo zatiranje rusko govorečega prebivalstva. Velik del Donecka in Luganska ruske sile že nadzorujejo.

Praznovanje velike noči v Ukrajini je tokrat okrnjeno. Foto: Reuters
Praznovanje velike noči v Ukrajini je tokrat okrnjeno. Foto: Reuters

Pravoslavna velika noč v Ukrajini v znamenju vojne

Tradicionalne pravoslavne polnočnice so bile v Ukrajini prepovedane zaradi policijske ure, ki je bila uvedena med pravoslavnim velikonočnim koncem tedna, je spomnil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Danes pa so se ljudje lahko udeležili maše od 5. ure zjutraj.

Zelenski je v današnjem videosporočilu, posnetem v katedrali svete Sofije v Kijevu, dejal, da bo Ukrajina premagala temo, ki ji jo je prinesla vojna. Dodal je, da nobeno zlo ne bo uničilo Ukrajine, in molil, da bi Bog povrnil srečo otrokom in prinesel tolažbo žalujočim materam.

Ukrajinci z velikonočnimi košarami med verskim obredjem v kijevskem predmestju Buča. Foto: EPA
Ukrajinci z velikonočnimi košarami med verskim obredjem v kijevskem predmestju Buča. Foto: EPA

Rusija je že pred dnevi zavrnila prekinitev ognja za veliko noč, so pa v Kijevu znova pozvali k velikonočni prekinitvi vsaj za Mariupolj. Združeni narodi in Rdeči križ so prav tako pozvali k takojšnji prekinitvi spopadov. Rdeči križ je v svoji izjavi zapisal, da je "zelo zaskrbljen" zaradi dogajanja v Mariupolju, in zahteval takojšen dostop do tamkajšnjih civilistov. Koordinator Združenih narodov za krizo v Ukrajini Amin Awad pa je pozval k takojšnji prekinitvi spopadov, da bi lahko iz mesta evakuirali ujete civiliste. "Dlje ko bomo čakali, več življenj bo ogroženih. Omogočiti jim je treba varno evakuacijo zdaj, danes. Jutri je lahko prepozno," je v izjavi dejal Awad.

Vodja Ruske pravoslavne cerkve, patriarh Kiril, je v soboto, na predvečer pravoslavne velike noči, izrazil upanje, da se bo nasilje v Ukrajini kmalu končalo, vendar pa znova ni obsodil vojne ali kakor koli kritiziral ruske invazije.

Ruski predsednik Vladimir Putin se je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass zgodaj zjutraj udeležil tradicionalne velikonočne maše v Moskvi in patriarhu Kirilu v skladu s tradicijo izročil bogato okrašeno velikonočno jajce. Kiril je vedno podpiral Putinovo politiko. Za vojno v Ukrajini je okrivil tudi Zahod.

Novo raketiranje Odese in Mariupolja