Ruska vojska trenutno šteje 1,32 milijona pripadnikov. Foto: Reuters
Ruska vojska trenutno šteje 1,32 milijona pripadnikov. Foto: Reuters

V odloku, ki je objavljen na spletni strani Kremlja, je Putin ukazal, da se skupno število pripadnikov oboroženih sil poveča na 2,38 milijona vojakov, od katerih naj bi bilo po njegovih besedah ​​1,5 milijona aktivnih vojakov.

Po podatkih Mednarodnega inštituta za strateške študije (IISS) bi s takšnim povečanjem Rusija prehitela ZDA in Indijo po številu aktivnih pripadnikov vojske, ki jih ima na voljo, in se po velikosti zavihtela na drugo mestu za Kitajsko, ki ima po ocenah IISS-ja na voljo več kot dva milijona aktivnih vojakov.

Predsednik odbora za obrambo spodnjega doma ruskega parlamenta Andrej Kartapolov je dejal, da je povečanje števila aktivnih vojakov del načrta za prenovo oboroženih sil in postopno povečanje njihove velikosti, da bi se lahko po njegovih besedah lahko ustrezno odzivali na trenutne mednarodne razmere in obnašanje "naših nekdanjih tujih partnerjev".

"Zdaj moramo na primer oblikovati nove strukture in vojaške enote za zagotavljanje varnosti na severozahodu, odkar se je Finska, s katero mejimo, pridružila Natovemu bloku," je Kartapolov povedal za hišni medij ruskega parlamenta Parlamentska Gazeta. "In da bi izvedli ta proces, moramo povečati število vojakov," je še dodal.

Putin je predtem od leta 2022 dvakrat uradno ukazal povečanje števila pripadnikov vojske, prvič za 137.000 in drugič za 170.000 vojakov. Poleg tega je Rusija septembra in oktobra 2022 mobilizirala več kot 300.000 vojakov z ukrepom, zaradi katerega je na desettisoče za vojsko sposobnih moških pobegnilo iz države.

Iz Kremlja so sporočili, da za zdaj ni načrtovana nova mobilizacija in da se namerava še naprej zanašati na prostovoljce, ki se prijavijo za boj v Ukrajini na podlagi donosnih pogodb.

V vojni v Ukrajini se borijo pripadniki redne ruske vojske in prostovoljci, ki imajo sklenjene pogodbe z rusko vojsko. Foto: Reuters
V vojni v Ukrajini se borijo pripadniki redne ruske vojske in prostovoljci, ki imajo sklenjene pogodbe z rusko vojsko. Foto: Reuters

Rusija znova zavzela vasi v Kursku

Ruske sile so po navedbah Moskve v obmejni Kurski oblasti znova zavzele dve vasi, ki sta bili od vdora na začetku avgusta v rokah ukrajinskih sil, medtem ko so ob meji z Ukrajino ukazali evakuacijo vseh naselij v dveh okrožjih.

Ukrajinske sile so po lastnih navedbah v Kurski oblasti zavzele več kot 1300 kvadratnih kilometrov ozemlja in nadzorujejo približno sto vasi od presenetljivega napada na rusko ozemlje pred več kot mesecem dni.

Prejšnji teden so prokremeljski vojaški blogerji in visoki poveljnik ruske vojske poročali, da je ruska vojska zavzela ponoven nadzor nad desetimi naselji v regiji. Zdaj je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da so znova zavzeli še vasi Uspenovka in Borki, ki ležita 20 kilometrov narazen in mejita na ukrajinsko obmejno Sumsko oblast.

Guverner Kurska Aleksej Smirnov je medtem v ponedeljek odredil evakuacijo prebivalcev iz vseh naselij v okrožjih Rilski in Homutovski, ki ležita približno 15 kilometrov od meje z Ukrajino.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petek dejal, da je napad na Kursk prispeval k upočasnitvi ruskih sil v Doneški oblasti na vzhodu Ukrajine.

Ruski predsednik Vladimir Putin je po drugi strani dejal, da se je napad na Kursk izkazal kot moteč dejavnik za Kijev, saj je oslabil ukrajinsko obrambo na vzhodni fronti.

Ukrajina je Združene narode in Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) pozvala, naj se pridružita humanitarnim prizadevanjem v delih Kurska pod nadzorom Kijeva.

Ruska vojska skuša potisniti ukrajinske sile iz Kurska. Foto: AP
Ruska vojska skuša potisniti ukrajinske sile iz Kurska. Foto: AP

"Ukrajinskemu zunanjemu ministrstvu sem naročil, naj uradno povabi ZN in Mednarodni odbor Rdečega križa, da se pridružita humanitarnim prizadevanjem v Kurski oblasti. Ukrajina je pripravljena olajšati njuno delo in dokazati, da spoštuje mednarodno humanitarno pravo," je na družbenih omrežjih sporočil ukrajinski zunanji minister Andrij Sibiha.

Kijev si vse od vdora v Kursk trudi svojo ofenzivo predstaviti v drugačni luči kot rusko invazijo na Ukrajino. Moskva je sicer ostro obsodila ofenzivo v Kursku, zaradi katere so tamkajšnje oblasti evakuirale približno 150.000 civilistov. Prav tako je obsodila povabilo Kijeva ZN-u in ICRC-ju.

"To je čista provokacija. Pričakujemo trezno oceno takšnih provokativnih izjav od ZN-a in ICRC-ja," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Moskva sicer trenutno gosti predsednico ICRC-ja Mirjano Špoljarić Egger, ki se bo v torek sešla z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom.

Nočni ruski napad na Kijev

Ukrajinske regionalne oblasti so sporočile, da je bil v nočnem ruskem napadu z brezpilotnimi letalniki v Kijevski oblasti ranjen en človek, pet domov pa je bilo poškodovanih. Škode na ključni infrastrukturi ni, je dejal guverner Ruslan Kravčenko. Zračne sile so sporočile, da so v napadih na osrednje, severne in južne predele Ukrajine sestrelile 53 od 56 letalnikov.

Ukrajinska vojska je sporočila, da so uničili skoraj 20 letalnikov, ki so leteli proti glavnemu mestu.

"Ruski napadalni letalniki so leteli proti Kijevu iz različnih smeri in v različnih skupinah," je na Telegramu sporočil Sergij Popko, vodja kijevske vojaške uprave. "Glede na preliminarne informacije v Kijevu ni bilo žrtev ali škode," je dodal.

Rusija je do zdaj v napadih z letalniki in raketami v Ukrajini povzročila obsežno škodo, tudi na energetskem omrežju in drugi civilni infrastrukturi.

Moskva vztraja, da je tarča njenih zračnih napadov samo infrastruktura, ki je ključna za ukrajinska vojaška prizadevanja.

Posledice nedavnega ruskega napada na Harkov. Foto: Reuters
Posledice nedavnega ruskega napada na Harkov. Foto: Reuters