Stoltenberg je Zelenskemu obljubil podporo Nata,
Stoltenberg je Zelenskemu obljubil podporo Nata, "dokler bo potrebna". Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Zelenski je na skupni novinarski konferenci s Stoltenbergom dejal, da je čas za članstvo Ukrajine v Natu. Zavezništvo je pozval, naj Kijevu pošlje več orožja za boj proti Rusiji.

"Na generalnega sekretarja sem se obrnil s prošnjo, naj nam pomaga premagati zadržanost naših partneric glede dobave določenega orožja, in sicer orožja dolgega dosega, sodobnega letalstva, topništva, oklepnih vozil," je naštel ukrajinski predsednik.

"Naj bom jasen: Ukrajini pripada mesto v evroatlantski družini. Ukrajini pripada Nato. Sčasoma bo naša podpora pomagala, da se to zgodi," je dejal Stoltenberg.

Generalni sekretar Nata je dodal, da so zaveznice izurile več deset tisoč ukrajinskih vojakov in zagotovile za 65 milijard evrov vojaške pomoči.

"Nato vam stoji ob strani danes, jutri in dokler bo treba," je sklenil Stoltenberg in Zelenskega povabil na vrh Nata julija v litovski prestolnici Vilna, na katerem bo razprava o članstvu Ukrajine "visoko na dnevnem redu".

Biden in Macron govorila o Ukrajini, Sudanu in Kitajski

Francoski predsednik Emmanuel Macron in ameriški predsednik Joe Biden sta v telefonskem pogovoru govorila o Ukrajini, Kitajski in Sudanu. "V času, ko je Ukrajina še vedno žrtev ruske agresije, sta predsednika izmenjala poglede na nedavne dogodke na terenu in na podporo ukrajinskim vojnim prizadevanjem. Znova sta potrdila zavezanost dolgoročni podpori," so sporočili iz Elizejske palače.

Bela hiša je sporočila, da sta predsednika izrazila podporo Ukrajini in razpravljala o nedavnem obisku francoskega predsednika na Kitajskem ter znova potrdila pomen ohranjanja miru in stabilnosti v Tajvanskem prelivu.

Časovni okvir za pristop Ukrajine k zavezništvu sicer ni določen, je pa Stoltenberg poudaril, da bo morala Ukrajina vojno preživeti kot demokratična in neodvisna država, preden bo lahko postala članica Nata, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ukrajina je sicer po lanski nezakoniti ruski priključitvi štirih ukrajinskih pokrajin zaprosila za hitro članstvo.

Kremelj: Preprečitev ukrajinskega članstva med prednostnimi cilji invazije

Prav približevanje Natu pa je bil eden izmed razlogov Rusije za napad, saj ima Ukrajino za del svojega vplivnega območja, zato po mnenju Moskve na ruskih mejah ne bi smeli biti tuji vojaki, saj je s tem ogrožena ruska nacionalna varnost.

Iz Kremlja so sporočili, da je preprečitev članstva Ukrajine v Natu še vedno eden od prednostnih ciljev invazije. "V nasprotnem primeru bo to predstavljalo resno nevarnost za našo državo, za njeno varnost," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Zaporožje: Rusko jedrsko gorivo namesto ameriškega

Ruski upravniki ukrajinske jedrske elektrarne Zaporožje so sporočili, da bodo prenehali uporabljati ameriško jedrsko gorivo, ki ga bodo nadomestili z ruskim, saj menijo, da je ruska tehnologija boljša od ameriške.

Največja evropska jedrska elektrarna je bila zgrajena v času Sovjetske zveze in je prvotno uporabljala rusko jedrsko gorivo, ki pa ga je Ukrajina po izbruhu konflikta leta 2014 postopoma nadomestila z gorivom ameriškega proizvajalca Westinghouse.

Jedrska elektrarna Zaporožje ima šest tlačnovodnih reaktorjev, od katerih je prvi začel obratovati leta 1985 in zadnji leta 1995. Foto: Reuters
Jedrska elektrarna Zaporožje ima šest tlačnovodnih reaktorjev, od katerih je prvi začel obratovati leta 1985 in zadnji leta 1995. Foto: Reuters

Po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino so lani jedrsko elektrarno Zaporožje zavzele ruske sile in objekt je prešel v upravljanje Rusije. Od takrat je jedrska elektrarna v središču pozornosti zaradi nenehnega obstreljevanja, za katero Ukrajina in Rusija obtožujeta druga drugo.

Svetovalec generalnega direktorja ruske družbe za jedrsko energijo Rosenergoatom Renat Karča, ki je zdaj zadolžen za upravljanje jedrske elektrarne, je za rusko tiskovno agencijo Interfax povedal, da je zalog ameriškega jedrskega goriva sicer dovolj še za približno štiri leta. Vendar si bo vodstvo prizadevalo za čimprejšnjo zamenjavo s svojim gorivom, saj je po njegovih besedah ruska tehnologija naprednejša od ameriške.

Ukrajinska zračna obramba odbila nov napad z brezpilotniki

Rusija je v zadnjih 24 urah Ukrajino napadla z več kot dvema ducatoma brezpilotnih letalnikov iranske izdelave, je danes zjutraj sporočil generalštab ukrajinske vojske.

Ukrajinska zračna obramba je sestrelila 21 od 26 letalnikov tipa šahed-136, ki so zasnovani tako, da ob trku eksplodirajo. O žrtvah za zdaj ne poročajo.

V sredo zjutraj je Rusija z brezpilotniki napadla tudi mesto Odesa na jugu Ukrajine. Tudi tam naj bi ukrajinska zračna obramba uničila večino letalnikov, nekaj jih je zadelo civilno infrastrukturo. O žrtvah niso poročali.

Ukrajinske sile naj bi na vzhodu regije Doneck uspešno prestale tudi 55 ruskih kopenskih napadov.

Ukrajinci so v središču Kijeva razstavili v vojni uničeno rusko težko orožje. Foto: Reuters
Ukrajinci so v središču Kijeva razstavili v vojni uničeno rusko težko orožje. Foto: Reuters

Rusko obrambno ministrstvo in zasebno vojaško podjetje Wagner sta sporočila, da ruske sile prevzemajo nadzor nad vse več območji v mestu Bahmut v regiji Doneck, kjer že mesece potekajo srditi boji, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Mesto, kjer je pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, je praktično ostalo brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v boj za mesto vložili veliko moči, čeprav to po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti.

"V okolici Bahmuta se nadaljujejo hudi spopadi," je sporočil ukrajinski generalštab in zatrdil, da so ruske izgube tam zelo velike ter da ruskim silam primanjkuje streliva in morale. Po mnenju Kijeva je obramba Bahmuta sicer ključnega pomena za preprečitev prodora ruskih sil v notranjost države.

Blisk na nebu nad Kijevom pripisujejo meteoritu

Prebivalce Kijeva je v sredo zvečer prestrašil tudi blisk bele svetlobe, po katerem se je sprožil alarm za zračni napad, vendar so pristojni zanikali, da bi šlo lahko za ruski napad, prav tako protiletalska obramba ni uporabila svojega orožja.

Vodja kijevske vojaške uprave Sergej Popko je sprva ocenil, da gre najverjetneje za Nasin vesoljski satelit, ki je padel na Zemljo.

Ameriška vesoljska agencija je namreč napovedala, da bo njen upokojeni satelit Rhessi za opazovanje Sončevih izbruhov kmalu znova vstopil v atmosfero. Vendar je Nasa pozneje sporočila, da je bil satelit v času pojava bliska še zmeraj v orbiti.

Na družbenih omrežjih so se pojavile številne špekulacije, tudi o Nezemljanih, vendar je ukrajinska vesoljska agencija pozneje sporočila, da je blisk verjetno povezan z vstopom vesoljskega telesa v goste plasti ozračja.

Ukrajina si je dolgo prizadevala za dobavo naprednejših zahodnih tankov, kot je nemški leopard. Foto: Reuters
Ukrajina si je dolgo prizadevala za dobavo naprednejših zahodnih tankov, kot je nemški leopard. Foto: Reuters

Novi leopardi za Ukrajino

Danska in Nizozemska sta se dogovorili o skupnem nakupu 14 tankov leopard za Ukrajino, so sporočili iz Københavna. "Nizozemska in Danska danes sporočata, da nameravata skupaj kupiti, obnoviti in podariti 14 tankov leopard 2A4 Ukrajini," je v izjavi zapisalo dansko obrambno ministrstvo.

Dansko ministrstvo je pojasnilo, da bodo dobavo tankov začeli na začetku prihodnjega leta, po ocenah pa bodo stroški znašali 165 milijonov evrov in bodo "enakomerno razdeljeni" med obe državi.

Nizozemska obrambna ministrica Kajsa Ollongren je v ločeni izjavi sporočila, da sta "ukrajinska in evropska varnost neločljivo povezani".

Nemčija in Velika Britanija sta prejšnji mesec Ukrajini dobavili 18 naprednih tankov leopard in 14 tankov challenger 2. Za dobavo bojnih tankov so pred tem v Kijevu dolgo prosili, vse dokler ni Nemčija konec januarja kot država proizvajalka sprejela odločitve, da bo Ukrajini dobavila dolgo želene leoparde in da to dovoljuje tudi drugim zaveznicam, ki te tanke imajo. Več držav je že napovedalo njihovo dobavo.