Protestnik v Berlinu. Foto: Reuters
Protestnik v Berlinu. Foto: Reuters

V Berlinu so se protestniki zbrali pred ruskim veleposlaništvom, pred katero so pripeljali uničeni ruski tank iz prvih dni vojne v Ukrajini. Prepričani so, da tank predstavlja ruski poraz v vojni. "Ukrajina bo postala Putinov Stalingrad," je dejal Wieland Giebel, kurator v enem izmed berlinskih muzejev, ki je potegnil vzporednice z nemškim porazom v drugi svetovni vojni.

V Beogradu so proukrajinske skupine pred ruskim veleposlaništvom pustile okrvavljeno torto, na vrhu katere je bila lobanja.

Protest proti ruski vojaški invaziji je potekal tudi na Poljskem. Udeleženci so nosili napis "Rusija je teroristična država", pred ruskim veleposlaništvom v Varšavi pa so prižgali glasne sirene.

Britanski premier Rishi Sunak je imel pred svojo rezidenco na Downing Streetu v Londonu minuto molka, nato pa so pevci zapeli ukrajinsko himno. Ob obletnici vojne se je oglasil tudi papež Frančišek, ki se je v tvitu vprašal: "Ostanimo blizu izmučenim ljudem v Ukrajini, ki še naprej trpijo. A vprašajmo se tudi naslednje: je bilo res narejeno vse, kar je mogoče, da se ta vojna ustavi?"

Eifflov stolp v rumeno-modri različici. Foto: Reuters
Eifflov stolp v rumeno-modri različici. Foto: Reuters

Pariška znamenitost Eifflov stolp je v četrtek zvečer zasvetila v rumeni in modri barvi, kakršna je ukrajinska zastava, ljudje pa so pred stolpom mahali z ukrajinskimi zastavami. Na bedenju so se zbrali v Londonu, kjer so razvili napis: "Če se zavzemate za svobodo, podprite Ukrajino."

V barvah ukrajinske zastave so zasvetile tudi stavbe institucij Evropske unije pa tudi sydneyjska opera. Do sobotnega jutra bo v rumeno-modri barvi sijala tudi stavba senata v Rimu.

Utrinke s shodov v podporo Ukrajini iz Berlina, Londona, Prage, Carigrada, Tokia in New Yorka ter osvetljene znamenitosti si oglejte v galeriji.