Posledice napada na bolnišnico v Sumiju. Foto: Reuters/Ukrajinska policija
Posledice napada na bolnišnico v Sumiju. Foto: Reuters/Ukrajinska policija

"V prvem napadu je umrl en človek, poškodovanih je bilo več nadstropij bolnišnice. Ko se je začela evakuacija bolnikov in osebja, je sledil še en napad," je na družbenem omrežju Telegram zapisal Klimenko. V drugem napadu je umrlo pet ljudi, je še dodal.

Reševalna služba je pozneje sporočila, da je bilo skupaj ubitih devet ljudi, deset pa ranjenih.

Kijev je sporočil, da je bilo v času napadov v bolnišnici 86 bolnikov in 38 članov osebja. Po navedbah regionalnih oblasti in letalskih sil je Moskva oba napada izvedla z brezpilotnimi letalniki.

"Vsi, ki govorijo o tej vojni, bi morali biti pozorni na to, kje Rusija izvaja napade. Borijo se proti bolnišnicam, civilnim objektom in človeškim življenjem," je na omrežju Telegram sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Sumi je prestolnica istoimenske pokrajine, ki leži ob meji z rusko Kursko oblastjo, kjer je ukrajinska vojska 6. avgusta nepričakovano sprožila ofenzivo in tam po lastnih navedbah zasedla okoli sto naselij.

Ukrajinske letalske sile so v soboto tudi sporočile, da so med nočnim ruskim napadom, ki je vključeval dve balistični in dve manevrirni raketi, sestrelile 69 od 73 brezpilotnih letalnikov.

Ruski napadi na pokrajino in mesto Sumi so vse od omenjene ukrajinske ofenzive pogostejši.

Medtem ruska vojska nadaljuje tudi napade na Kijev. Ponoči je po lastnih navedbah ukrajinska zračna obramba nad Kijevom in njegovimi predmestji uničila 15 ruskih brezpilotnikov.