Dečki v internatih Vojske odrešitve so bili nemalokrat žrtve zlorab. Foto: EPA
Dečki v internatih Vojske odrešitve so bili nemalokrat žrtve zlorab. Foto: EPA
Avstralija
Avstralija se je resno lotila iskanja odgovorov na široko razširjene zlorabe otrok v drugi polovici 20. stoletja. Foto: EPA

V Sydneyju trenutno poteka zasedanje komisije, ki preiskuje domnevne zlorabe dečkov, ki naj bi jih zagrešila Vojska odrešitve. Komisija je del široke nacionalne preiskave, ki raziskuje, kako so se uradne institucije odzvale na poročila o zlorabi otrok. Komisija se trenutno ukvarja z odgovorom Vojske odrešitve na zlorabe, ki so se dogajale v štirih fantovskih internatih v avstralskih zveznih državah Queensland in Novi Južni Wales v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja.

Iz pričanj pred komisijo je mogoče razbrati, da so bili dečki v štirih internatih (Indooroopilly in Riverview v Queenslandu ter Bexley in Gill v Novem Južnem Walesu) žrtve krutih in ponižujočih se ravnanj, največkrat posilstev in pretepanj, predstavniki Vojske odrešitve so jih zaklepali v kletke, enega izmed dečkov pa so celo prisilili, da je pojedel svoj izbljuvek.

"Druge oblike zlorab so vključevale pometanje igrišča z zobno ščetko, čiščenje 50 parov čevljev in več, čiščenje golobjih kletk in enkrat celo prisila dečka, da je pojedel svoj izbljuvek," je po poročanju CNN-a povedal Simeon Beckett, eden izmed svetovalcev komisiji.

Dečki, ki so povedali za zlorabe, so bili kaznovani
Komisija se je seznanila tudi s široko razpredeno mrežo spolnih zlorab. V enem izmed internatov, v Bexleyju, naj bi dečke spolno zlorabljali celo zunanji obiskovalci, kar so predstavniki Vojske odrešitve vedeli. "Nekatere osebe so imele dostop do deških spalnic, kamor so ponoči pogosto zahajale in zlorabljale dečke," je še povedal Beckett in dodal, da dokazi, do katerih so se dokopali, kažejo, da dečki spolnih zlorab večinoma niso prijavili, saj so se bali morebitnih kazni ali novega trpinčenja. Tistih dečkov, ki so zlorabo prijavili, pa niso jemali resno in so jih kaznovali.

Nekateri prebivalci internatov, ki naj bi še pričali pred komisijo, naj bi po Beckettovih besedah povedali, da so večkrat pobegnili in se zatekli na policijo, kjer so povedali vse, kar se jim je v internatih dogajalo, a so jih nato poslali nazaj, v internatih pa so jih fizično kaznovali.

"Največji poraz v zgodovini Vojske odrešitve"
Vojska odrešitve zlorab ni zanikala, se je pa zanje opravičila in priznala, da je v njihovi oskrbi trpelo na stotine dečkov. "Zaslišanje bo osvetlilo največji poraz v zgodovini Vojske odrešitve v Avstraliji," je za CNN povedala svetovalka organizacije Kate Eastmann, ki je povedala tudi, da so vse štiri internate zaprli do leta 1980.

"Vojska odrešitve obžaluje vse zlorabe otrok v naši oskrbi," je organizacija zapisala v izjavi za javnost. "Žal nam je, da so se take stvari dogajale, in priznavamo, da je šlo za največjo mogočo napako," so še dodali. Številnim žrtvam je Vojska odrešitve že plačala odškodnine.

Za zdaj opravili pet preiskav
Preiskava Vojske odrešitve je že peta v nizu preiskav omenjene komisije. Prejšnje preiskave so se osredotočile na odgovore oblasti ob zlorabah otrok v cerkvah, domovih za sirote in drugih otroških organizacijah.