Bodo otroci odslej varnejši? Foto: EPA
Bodo otroci odslej varnejši? Foto: EPA

Register je nastal na pobudo vlade zvezne države Zahodna Avstralija. Na seznam so do zdaj uvrstili devet napadalcev te zvezne države, ki so bili v preteklosti večkrat aretirani in kaznovani zaradi spolnih zlorab otrok, zdaj pa se skrivajo in ne izpolnjujejo dolžnosti javljanja pristojnim oblastem. Register obsega njihova imena, vzdevke, datum rojstva, opis zunanjega videza in fotografijo. Po navedbah pristojnih oblasti je za uvrstitev na seznam skupno primernih 120 ljudi.

Starši bodo lahko preverili sumljive ljudi
Po navedbah pristojnih organov bodo starši s pomočjo storitve z vnosom svojega naslova lahko tudi ugotovili, če kateri od pedofilov živi v njihovi bližini. V tem primeru bodo lahko zahtevali dodatne fotografije in podrobnejše podatke o osebi. Starši bodo lahko tudi izvedeli, če je katera od oseb, s katero ima njihov otrok stalen stik, znani napadalec.

Pravni strokovnjaki so sicer pod vprašaj postavili uporabnost registra in izrazili zaskrbljenost zaradi morebitnih napadov na osebe, vključene v register. Poleg tega menijo, da bodo oblasti le težko preprečile nezakonito objavo fotografij drugje na internetu.

"Fotografije ljudi bodo končale na socialnem omrežju YouTube, lahko pa pride tudi do napačnih identifikacij," je dejala predsednica Združenja odvetnikov za kazensko pravo Linda Black.